Osjećate li se sigurno dok na semaforu čekate zeleno svjetlo? Migranti sve agresivniji?!

Migranti za koje još uvijek nemamo adekvatno rješenje, a za koje se najavljuje da će ih biti još i više, sve su brojniji po ulicama Sarajeva.

Uz velike napore koje ulaže MUP KS da ih iskontroliše, građani ipak primjećuju njihov sve veći broj, a posebno su prisutni na semaforima uz glavne saobraćajnice.

Osim što su krajnje neoprezni prilikom kretanja cestom i između automobila, u posljednje vrijeme postali su i sve napadniji.

Nerijetke su situacije da vam pored prozora automobila stoje, kucaju u staklo, dovikuju vas sve dok je na semaforu crveno svjetlo ili im ne odlučite dati para. Građani tvrde da im izgledaju i pod dejstvom droga.

Kontaktirali smo MUP KS kako bi nam dali više informacija. Prema njihovom izvještaju za mjesec juni, na području Kantona Sarajevo nalazi se 2.250 migranata. Učestvovali su u 13 evidentiranih događaja sa obilježjem krivičnog djela i to:

Lahka tjelesna ozlijeda – 3 događaja

Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga – 2 događaja

Krađa – 1 događaj

Teška krađa – 1 događaj

Teška krađa u pokušaju – 1 događaj

Razbojništvo – 3 događaja

Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti – 2 događaja

U mjesecu junu službenici policije kontrolisali su 190 migranata, od čega 97 nije posjedovalo registracijski obrazac. Veliki broj njih uglavnom bez bilo kakvih dokumenata nalazi se van nadzora sigurnosnih agencija. Nadležni ističu da su kapaciteti prihvatnih centara odavno popunjeni, pa ih na ulicama možemo očekivati još i više.

Država bi morala što hitnije djelovati u slučaju migranata, jer sve raskrsnice, tržni centri, glavne ulice u Sarajevu, doslovno su okupirali migranti.

Nepojmljivo je sigurno u bilo kojoj državi Europe, da se stranci mogu ponašati na način na koji se migranti ponašaju u Bosni i Hercegovini i Sarajevu?! Zato građani apeluju, a država mora što hitnije reagovati dok ne bude prekasno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79