Osman Macić: Ako radnike pošaljemo na biro, firme će se same ugasiti

U BiH se mala i srednja preduzeća već teško nose sa pandemijom koronavirusa. Širom BiH otkazi su postali svakodnevica.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Osman Macić, vlasnik Fabrike namještaja “Maoles” u Mostaru, proizvodnju još nije prekinuo niti je otpustio ijednog radnika, ali nije siguran koliko se može nositi s najcrnjim scenarijem.

Situacija je teška

– Trenutno radimo preostale narudžbe, što će nam iziskivati, možda, još mjesec rada. Imamo i veoma veliku količinu lagerovane robe, dakle, zaliha, koju ne možemo izvoziti niti plasirati na domaće tržište. Također, imamo i isporučene robe koju ne možemo naplatiti. Situacija je veoma teška i bez pomoći države u cijeloj ovoj priči teško da iko od malih i srednjih preduzeća može opstati – kaže nam Macić.

Nevjerovatno je, ističe, da se u ovoj situaciji niko od nadležnih kantonalnih i federalnog ministarstva ne oglašava niti se, mkako smatra, traže rješenja.

– Svi se mi bojimo da ćemo izgubiti radnike, a logično je da ćemo ih izgubiti ako im ne budemo mogli isplatiti plaće. Je li rješenje poslati radnike na biro? Mislim da nije, jer ako radnici odu na biro, firme će se same ugasiti – naglašava on.
Gomilanje dugova

Radna mjesta, poručuje Macić, moraju se sačuvati, ali bez pomoći države, kaže, to neće biti moguće.

– Država mora stati uz nas, preuzeti obaveze, smanjiti više od stotinu parafisklanih nameta ili ih automatski skinuti. Jer, ja sam trenutno u situaciji da mogu isplatiti plaću-dvije, ali s trećom će već nastati veliki problem, jer s druge strane, počet će se gomilati dugovi prema dobavljačima, državi… Također, svima mora biti jasno da banke nikad neće pristati na ono što predlaže Vlada FBiH kada je riječ o moratoriju na kredite – kaže Macić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79