Osmanović: Ako se blokade iz RS-a nastave, očekujemo reakciju OHR-a

Politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucija odbijaju dolaziti na posao otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kazao je danas da će se sredinom septembra održati sjednica tog doma te da će na njoj biti razmatran Prijedlog budžeta bh. institucija za ovu godinu.

Predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas prisustvovali sastanku na kojem se trebao dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

– Očekivali smo da će danas doći i iznijeti svoje mišljenje, ali to se nije dogodilo. Dogovorili smo danas da sjednica bude zakazana za 16. ili 21. septembra te da se razmatraju sve pristigle dokumente uključujući i budžet – dodao je Osmanović.

Kazao je i da dolazak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH kada nije usvojena ni jedna tačka dnevnog reda jasno pokazuje da on želi nastaviti s blokadom rada institucija.

– Dejtonski mirovni sporazum, kao i Aneks 10 je na snazi i očekujemo da Ured visokog predstavnika (OHR) povuče potez prema visokim funkcionerima i da budu kažnjeni jer ne rade po Ustavu i zakonima, ako već domaće institucije nemaju odgovor na blokadu – zaključio je Osmanović.

Politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucija odbijaju dolaziti na posao otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79