Osmorka i Čović: Dogovorili smo resore, imat ćemo Vladu FBiH do 6. aprila

Osmorka i Čović: Dogovorili smo resore, imat ćemo Vladu FBiH do 6. aprila


Sastanak izaslanstva HDZ-a BiH i SDP-a BiH i njihovih partnera u Domu HDZ-a BiH je završen. Nakon sastanka predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da je postignut sporazum o Vladi FBiH te da je dogovorena podjela resora.

“Možemo vrlo jasno govoriti koji resori od 16 njih pripadaju jednoj, odnosno drugoj koaliciji stranaka. S time smo odmah vezali i datume do kada moramo imenovati ministre. Mislim da piše da do kraja utorka, 28. marta koalicijski partneri trebaju dati imena, da bi u srijedu predsjednica FBiH izvršila imenovanje FBiH i uputila dopredsjednicima na potpis”, kazao je Čović.

Naglasio je da očekuje da se što prije okonča ovaj proces i okrene reformama.

Za sada je poznato da će HDZBiH i stranke okupljene oko HNS-a zadržati šest ministarstava koja i sada vode njihovi kadrovi. Osmorci pripada 10 resora i mjesto
premijera.

Na pitanje kako planiraju riješiti eventualno blokiranje od strane potpredsjednika FBiH Refika Lende, predsjednik SDP-a je kazao da se planira raditi u skladu sa potpisanim sporazumom ondosno da se zna šta su ustavne nadležnosti. “Mi ćemo ponuditi sastav vlade, predsjednica FBiH će tu odluku proslijediti potpredsjednicima, a ja se nadam da će se jednom shvatiti šta je parlamentarna demokratija, odnosno koja većina formira vlast”, kazao je Nikšić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija