Osnivač HDZ-a: Neum trebalo pripojiti Hrvatskoj mirno ili nemirno

Hrvoje Hitrec, hrvatski pisac, novinar i scenarista, koji je u prvoj polovini 1991. bio ministar za informisanje u tadašnjoj vladi, izjavio je da Pelješki most nije trebalo graditi, već da je Neum, kako kaže, “mirno ili nemirno” trebalo integrisati u Hrvatsku.

– Putin bi to riješio za jedno popodne, zaključio je Hitrec u tekstu “Opet Zagreb izgleda tužno” objavljenom na radikalno desnom portalu Projekt Velebit.

– Opet Zagreb izgleda tužno, iz drugih razloga, kažu da novaca za saniranje šteta treba koliko i za dvadeset i dva Pelješka mosta. Vjerovatno, ali kog će nam vraga toliko peljeških mostova, pa i ovaj jedan koji tek viri iz mora jedva jedvice se rađa već decenijama, ne bi li spojio Hrvatsku s Hrvatskom. Je li se mogla izbeći njegova gradnja? Jeste, pa Neum je hrvatski grad po svemu i trebalo ga je mirno ili nemirno integrisati. Putin bi to riješio za jedno popodne, piše Hitrec.

U ostatku kolumne Hitrec, poznat kao autor popularnih Smogovaca, bavi se zemljotresom u Zagrebu, književnicima u Srbiji i Hrvatskoj, zločinima nad Hrvatima u BiH tokom prošlog rata i još ponekom temom.

Hrvatski portal Index podsjeća da je Hitrec bio jedan od osnivača HDZ-a i da je učestvovao na osnivačkoj skupštini u baraci na Jarunu 17. juna 1989. godine. Stranka je službeno upisana u registar političkih stranaka 5. februara 1990. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79