Foto: FENA
Osnivanje sigurne kuće u Trebinju: Zaštita žena koje su preživjele nasilje

Osnivanje sigurne kuće u Trebinju: Zaštita žena koje su preživjele nasilje


U okviru inicijative za izgradnju sigurne kuće u Trebinju, UN Women u BiH i Grad Trebinje održali su u maju sastanak na temu izgradnje održivih rješenja za zaštitu i osnaživanje žena koje su preživjele nasilje.

Susret je okupio predstavnike Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Centra za socijalni rad, policijskih službenika, nevladinih organizacija, OSCE-a i drugih relevantnih aktera. Razgovarali su o zahtjevima, politikama i procedurama za osnivanje sigurne kuće u skladu sa zakonskim regulativama i Istanbulskom konvencijom.

Trenutno najbliža sigurna kuća za žene iz Istočne Hercegovine nalazi se u Banjoj Luci, udaljena sedam sati vožnje, što je čini nedostupnom za više od 95% žena iz ovog kraja. Istanbulska konvencija, Rezolucija 1325 o ženama, miru i sigurnosti, i drugi međunarodni sporazumi koje je ratificirala BiH, prepoznaju potrebu za osnivanjem sigurnih kuća prema geografskom porijeklu preživjelih. GREVIO je u svom prvom izvještaju ohrabrio vlasti BiH da povećaju broj i kapacitet adekvatnih, lako dostupnih i specijaliziranih skloništa.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja, Dražen Bošković, iznio je novosti o inicijativi: „Grad Trebinje ostaje posvećen podršci izgradnji sigurne kuće koja će pružati usluge ne samo ženama iz Trebinja, već i ženama iz drugih dijelova Istočne Hercegovine. Grad je dodijelio zemljište i aktivno sarađuje s partnerima kako bi osigurao sve potrebne pripreme. Potpisali smo sporazum s Udruženjem ‘Ženski centar’ koji definiše zajedničke akcije i obaveze obje strane.“

Inicijativa za osnivanje sigurne kuće u Trebinju pokrenuta je prije nekoliko godina, a partneri su optimistični u vezi s realizacijom projekta.

Nj.E. dr. Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u BiH, izjavila je: „Borba protiv diskriminacije i poboljšanje prava žena je važno pitanje austrijske vanjske politike. Austrija podržava inicijativu za osnivanje sigurne kuće u Trebinju. Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova i Vienna Insurance Group su do sada izdvojili oko 70.000 KM za ovu inicijativu, i nastavljamo zagovarati njenu vrijednost.“

Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH, kazala je: „Sigurne kuće su ključne za preživjele koje izlaze iz ciklusa nasilja. One nude specijalizirane usluge i podršku ženama i djeci suočenima s porodičnim i drugim oblicima nasilja. Nastavit ćemo zagovarati izgradnju sigurne kuće i podržavati Grad Trebinje i sve partnere u ovom cilju.“

Udruženje “Ženski centar” izvijestilo je da je do sada prikupljeno 175.850,04 KM za osnivanje sigurne kuće, dok se ukupna vrijednost projekta procjenjuje na oko 700.000 KM.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija