Osnovana Facebook grupa bh. građana vakcinisanih u Srbiji

Proteklog vikenda u susjednoj Srbiji vakcinisalo se više od 20.000 građana BiH. Brojni građani, razočarani odgovorom naših vlasti na pandemiju i (ne)nabavku vakcina, spas su potražili kod komšija. Jedan od njih je i Sarajlija Irfan Godinjak, koji je napravio i Facebook grupu „Građani BiH vakcinisani u Srbiji“.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ otkrio je da je na ideju da napravi grupu došao kada je shvatio da za naše građane koji su vakcinisani u Srbiji ne postoji registar niti u jednom sistemu u BiH.

Razmjena podataka

– Analizirajući online sistem prijave za vakcinaciju u Srbiji, uvidio sam da je koncipiran da bude dio neke međunarodne razmjene. Istovremeno, razumijem da EU, Australija, ali i druge zemlje u svijetu rade na sistemima koji će u konačnici omogućiti razmjenu ovih podataka. BiH, koliko sam informiran, u ovom trenutku nema jedinstveni registar vakcinisanih građana i do sada nije jasno da li će se na državnom nivou bilo šta napraviti. Sve upućuje na to da u bližoj budućnosti ne može doći do jednostavne razmjene podataka između Srbije i BiH – ističe Godinjak

Smatra da je neophodno da svi građani vakcinisani u Srbiji budu zavedeni u sistem i tretirani isto kao oni koji se vakcinišu u BiH.

Naglašava da cilj grupe, koja ima već više od 300 članova i taj broj konstantno raste, nije ultimativno okupiti što više građana u smislu brojke, nego okupiti ljude koji dijele isto iskustvo te artikulirati zajednički stav prema institucijama na svim nivoima vlasti.

Riješiti problem

Ukoliko se ovaj problem ne adresira što prije, lako se možemo dovesti u situaciju da ćemo za prelazak granice čekati u redovima ispred laboratorija kako bismo uradili PCR ili neki drugi test koji se od nas zahtijeva – kaže Godinjak.

U narednom periodu obratit će se nadležnim institucijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79