Osnovana grupa „Za čist i prosperitetan grad Zenicu i Zeničko-dobojski kanton“

Zajednički interes u poboljšanju okoliša i ekonomskog razvoja u Zenici bio je povod za osnivanje grupe simboličnog naziva „Za čist i prosperitetan grad Zenicu i Zeničko-dobojski kanton“.

Godinama unazad su aktivisti u borbi za rješavanje ekoloških problema bili usamljeni. Bez adekvatne podrške vlasti, prilikom povlačenja pravnih instrumenata institucije su ih najčešće ignorisale.

„Mi smo krenuli sa slanjem pisama pa smo organizovali proteste. Kad smo vidjeli da nije to dalo efekta, organizovali smo sastanke. Nije ni to pomoglo pa smo pokretali sudske sporove, krivične prijave, upravne sporove – pa bi ovo bila finalna faza da se uspostavi dijalog“, navodi Samir Lemeš, predsjednik Upravnog odbora Eko foruma Zenica.

Sakupiti 8 ključnih aktera koji su zainteresirani za ekološka pitanja te čist okoliš u Zenici i kantonu bio je motiv za ovaj vid interakcije. Protekle tri godine razmjenjuju se ideje, a sve su dostupniji i podaci o stanju okoliša.

Za rješavanje ekoloških pitanja ograničavajući faktor su nadležnosti. Da se može doprinijeti, primjer je akcioni plan „Zenica zeleni grad“ – kroz poslovni model održivog razvoja brine se i o okolišu.

„Grad djeluje u oblastima u kojima može najviše postići, a to je sadnja zelenila, određene mjere smanjivanja emisija iz kućnih ložišta domaćinstava, transporta“, ističe Jakuta Imširović, šefica Odsjeka za ekologiju i komunalne poslove Gradske uprave Zenica.

U zajedničkom interesu za poboljšanje okoliša i ekonomskog razvoja saradnjom između nevladinih organizacija, privrednika, vlasti, u ovom projektu doprinos su dale i federalne institucije, hidrometeorološki zavod i ministarstvo okoliša.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79