Osobi koja je ponovo zaražena koronavirusom se pogoršalo zdravstveno stanje

Osoba starije životne dobi, koja je ponovo obolila od koronavirusa, hospitalizovana je na UKC Tuzla, potvrdio je za Oslobođenje direktor ove bolnice Vahid Jusufović.

– Osoba je prilikom prijema imala srednje tešku kliničku sliku, kao i prilikom prvog obolijevanja. No, u toku vikenda se stanje pogoršalo, s obzirom da se radi o starijoj osobi, koja boluje i od drugih bolesti, kazao je Jusufović.

Napomenuo je kako je između prvog ozdravljenja i ponovnog obolijevanja ovog pacijenta od koronavirusa prošlo nešto manje od mjesec dana.

– Mi za sada ne znamo sigurno da li se radi o zaostatku virusa u organizmu, ili o ponovnoj zarazi. Na kraju liječenja, nakon što je prvi put zaražen, rađena su dva PCR testa i oba su bila negativna. Međutim, ponovo su se pojavili simptomi i kada je urađen novi PCR test, bio je pozitivan, napomenuo je Jusufović.

Ovo je, inače, prvi slučaj u BiH da je neki pacijent, koji je već prebolovao koronavirus, ponovo zaražen. U javnosti su do sada kružile različite informacije o trajanju imuniteta, nakon prebolovanog koronavirusa. Procjene o dužini trajanja imuniteta su se kretale od jednog do šest mjeseci. No, očito to nije tako.

– Razgovarao sam sa mikrobiolozima, koji su mi rekli da je koronavirus intercelularni organizam, odnosno da prodire u ljudske ćelije. Zbog toga je organizmu potrebno neko vrijeme nakon ozdravljenja da se oslobodi ostataka RNK virusa. Moguće je čak i da se radi o ostacima prve zaraze, ali je činjenica da je čovjek ponovo imao simptome, dodao je Jusufović.

Prema njegovim riječima, s obzirom da se radi o prvom ovakvom slučaju u BiH, on bi mogao ponuditi odgovore na brojna pitanja u vezi sa trajanjem imuniteta nakon prebolovane zaraze koronavirusom.

Prvi slučaj u Tuzlanskom kantonu: Prebolovao koronavirus, pa opet završio u COVID bolnici

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79