“Ostajte ovdje, treba neko cement istovarati”: Evo šta mladima poručuje najpoznatiji twitteraš iz BiH

Nedžis Halilović, jedan je od najpoznatijih twitteraša u BiH. Na društvenoj mreži Twitter, pod pseudonimom Bosanski bukvalista, piše duhovite osvrte na svakodnevna društveno-politička zbivanja.

O tome kako se odlučio za pisanje na društvenim mrežama o svakodnevici, kaže:

– Tome možete zahvaliti mom ljekaru. Svojevremeno mi je propisao terapiju da budem što češće aktivan i ja napravim profil na Facebooku, kasnije i na Twitteru- kaže Halilović.

Hiljade pratilaca redovno posjećuju njegov profil, no malo ko zna zbog čega baš naziv Bosanski bukvalista, piše Avaz.

– Jednom me neka ženska u komentarima nazvala bosanskom bukvom koja lista, pa mi se svidjelo – otkriva Bosanski bukvalista.

Energiju i inspiraciju za humor, kako kaže, crpi iz razgovora sa samim sobom.

– Pa recimo da živim s tim. Često pričam s pametnim ljudima, tj. sam sa sobom i, iskreno, u takvim razgovorima se može mnogo toga pametno čuti – ističe Halilović.

Mišljenja je kako danas svako može pisati, ali ne i biti duhovit, a sebe ne smatra nekim brendom.

– Ima dosta njih na društvenim mrežama koji pišu fenomenalno, a nemaju veliki broj pratilaca. Mislim, potrebno je nešto da klikne u vama da se povežete s pročitanim. I kada klikne, onda imate osjećaj kao da vi to pišete. Fenomenalan osjećaj. Ne smatram se baš nekim brendom ili tako nečim, šta ja znam. Radim ono što i ostali rade na društvenim mrežama, tj. pišem. Nekome se svidi to pisanje, nekome ne i to je to – skroman je Bosanski bukvalista.

U životu je imao i neprijatnih situacija zbog svojih twittova i statusa.

– Pa komšija me jednom kroz selo ganjao s vilama, dok sam poslovođu već nekoliko puta blokirao da me ne čita i da sutra na poslu ”ne uzjaše” na mene. Ali šta se može, cijena slave – otkriva Halilović.

Riječi imaju veliku moć da mogu promijeniti svijest ovdašnjih ljudi, kaže on.

– Smatram da riječi mogu promijeniti svijest i, na kraju krajeva, i služe za to. Što se tiče ovdašnjih ljudi, njihova svijest je davno izlapjela i kao da se drži na životu tek onako da ne iščezne… – kaže on.

Često voli komentisati život u SFRJ i danas, pa Halilović kaže da je teško dati realno poređenje.

– Rodio sam se 1979. godine u bivšoj Jugoslaviji i onih 11-12 godina što sam živio u njoj mi je bilo fenomenalno, ali valjda je takvo svako djetinjstvo. Ne mogu baš da vam dam realno poređenje te dvije države, to treba neko stariji – kaže poznati ovaj twitteraš.
Smatra da se ovdje problemi vuku još iz bivše nam države, ali i da živimo u strahu od novih sukoba.

– Ovdje se problemi vuku još iz bivše nam države i danas živimo u strahu od novog sukoba- mišljenja je Halilović.

Halilović ističe da je smijeh vrlo ozbiljna stvar i da mu ponekad zasmeta kada ga nazivaju komičarem.

Bosanski bukvalista otkrio je i šta ga to najviše iritira, ali i odmara, osim već spomenutog humora.

– Najviše me iritira burek sa sirom, eurokremom i morskim plodovima, dok me, s druge strane, osim humora, najviše odmaraju porodica, muzika, dokumentarci i sport – otkriva Halilović.

Plaši se da BiH ima svijetlu budućnost, ali ipak građanima naše domovine poručuje da ostaju ovdje.

– Volio bih da kažem da je svijetla budućnost, ali plašim se da se ne zeznem. Prema tome, samo neka je zdravlja. I da ne puca. Ostajte ovdje, treba neko cement da istovara – poručuje Halilović.

Halilović je, inače, rođen u Tuzli 1979. godine. Rat u BiH je dočekao kao učenik šestog razreda osnovne škole, a danas je sretno oženjen i ima dvoje djece.

Neki od najduhovitijih twittova Bosanskog bukvaliste:

– Pao Instagram. Možete izvaditi čarape iz grudnjaka.

– Uskoro će mi 40 godina, a još nisam naučio ni karate, ni kung fu, ni džiju džicu. Od ubilačkih vještina imam samo kredit.

– Imam nedostatak vitamina €.

– Severina prestaje da se bavi pjevanjem! Zar ona pjeva?

– Podigli smo spomenik Osmanlijama jer su oni najduže izdržali s nama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79