Ostaju uprava i stara oprema, ali obustave nema: Štrajk u Kreki 26. augusta

Uprava Rudnika uglja Kreka nije ispunila uslove koje su rudari u četvrtak nakon neuspjelih pregovora postavili pred nju. Polovina rudara ni u petak nije dobila prošlomjesečne plate, a proizvodnja uglja na Površinskom kopu Dubrave nije pokrenuta iako su, prema navodima tehničkog osoblja kopa, uslovi za nastavak proizvodnje već ispunjeni.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, proizvodnja bi mogla biti nastavljena već u subotu ujutro, ali i dalje ne postoje zvanični navodi koji bi to potvrdili.

UVODI SE NEKAKVA DIKTATURA

– Mi smo čuli da je inspektor, navodno, potvrdio da su uslovi za pokretanje proizvodnje ispunjeni, ali ja to ne znam, niti to mogu potvrditi, jer do nas takva dokumentacija još nije dospjela. Smatramo da uprava nije ispunila zahtjeve koje smo postavili pred nju, te nastavljamo sa svojim zahtjevima koje smo uputili Vladi FBiH, kazao nam je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije RU Kreka.

Problemi u proizvodnji su nastali jer TTU Energetik nije u dogovoreno vrijeme završio remont trake na Dubravama

A sindikat je od Vlade FBiH zatražio da hitno krene u smjenu uprave koja se oglušila, kako tvrde, i o zakon, ali i o sporazum koji je Elektroprivreda BiH potpisala 19. maja sa sindikatom rudara.

Tada je dogovoreno da se konačno krene sa modernizacijom opreme u rudnicima, te da se kroz neophodnu reorganizaciju i restrukturiranje, koje će značiti i otpuštanje radnika, vodi računa o socijalno pravednom i zakonitom otpremanju radnika. Umjesto svega ovoga, poručuju rudari, dobili su bahato ponašanje i uprave rudnika, ali i Koncerna EPBiH koji svu krivicu za probleme u rudnicima sada svaljuje na rudare.

– Direktor rudnika nastavlja sa uvođenjem nekakve diktature. I dalje predstavnicima sindikalnih organizacija ne dozvoljava ulazak u rudnik, što je uradio u petak na PK Dubrave, kada je tamošnjem sindikalnom predstavniku zabranio ulazak u rudnik u vrijeme dok je on bio u rudniku i održavao zbor sa radnicima. Pokušavaju zavaditi rudare kako bi onda proveli svoje planove, dodao je Tokić.

NE VODI NA DOBRO

Koji je to plan, još nije poznato, ali, prema riječima rudara, neće ići na dobrobit rudara, što je uprava pokazala prvo odlukom da na čekanje pošalje prvih 111 od ukupno 600 radnika rudnika, a potom i odlukom da plate isplati samo polovini radnika, koje smatra “poslušnima”.

Iz Koncerna EPBiH pozivaju rudare da “budu odgovorni” jer svaka obustava rada može ugroziti proizvodnju struje

Istovremeno, iz Elektroprivrede BiH dolaze informacije da je isporuka električne energije ugrožena zbog neposluha rudara, a na PK Dubrave, prema riječima tamošnjeg rukovodstva, stoje tone i tone otkrivenog uglja koje samo treba otpremiti do Termoelektrane Tuzla. A to je uprava rudnika zabranila.

– Mi ne znamo gdje ovo sve vodi, ali ne vodi na dobro. Rudari su zabrinuti, jer u pitanju je njihova egzistencija. Ja stvarno ne znam kako će ko reagovati kada čuje da gubi posao. Mi ne smijemo ulaziti u to. Ono što ćemo mi sigurno uraditi, jeste sve rudnike povesti u štrajk ukoliko plate svim zaposlenicima ne budu isplaćene do 25. augusta, kako je to predviđeno kolektivnim ugovorom, zaključio je Tokić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79