Ostavka Nusret Selimovića: Ko su potencijalni nasljednici?

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara u Kantonu Sarajevo sinoć je održao sjednicu na kojoj je, kako saznaje Faktor, jednoglasno donio odluku da aktuelnog policijskog komesara (u ostavci) Nusreta Selimovića ocijeni sa ocjenom ne zadovoljava.

Predsjednik Nezavisnog odbora Adis Šečić, međutim, nije nam želio zvanično potvrditi ovu informaciju dok, kako je naveo, o njoj ne budu obaviještene relevantne institucije, odnosno Vlada Kantona Sarajevo posredstvom resornog ministra Admira Katice.

– Ono što vam ja mogu u ovom trenutku reći jeste da je Nezavisni odbor donio godišnju ocjenu rada policijskog komesara, ali smatram neprofesionalnim i nekorektnim da izlazim u javnost sa informacijama o tome kakvu je ocjenu dobio policijski komesar dok mi ne dostavimo tu ocjenu nadležnim tijelima, a to će biti danas tokom dana. Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima ocjena o radu policijskog komesara se mora dostaviti do kraja februara što znači da je danas krajnji rok – kazao je Šečić za Faktor.

Ministar nije dobio odluku

Ocjena se dostavlja Vladi posredstvom ministra unutrašnjih poslova, s tim da ocjenu dobija i policijski komesar na znanje i on može dati svoje izjašnjenje na ocjenu Nezavisnog odbora, pojasnio je naš sagovornik.

Kontaktirali smo i ministra Katicu, koji nam je kazao da nije još dobio odluku Nezavisnog odbora, te da će se moći očitovati tek kada ona bude zvanično zaprimljena u Ministarstvu.

Upitali smo ministra i šta sad slijedi, s obzirom na to da je komesar već dao ostavku, a sad ga je i Nezavisni odbor, navodno, ocijenio negativnom ocjenom.

Katica je ponovio da ne želi prejudicirati ništa u vezi s odlukom NO-a, s obzirom na to da je nije dobio, ali nam je kazao da Vlada u vezi sa ostavkom policijskog komesara odlučivati na sjednici zakazanoj u četvrtak.

– Ta tačka je na dnevnom redu sjednice u četvrtak. Također ne bih prejudicirao kako će Vlada odlučiti, ali će se uglavnom o tome odlučivati – kazao je Katica za Faktor.

Novih osam glavnih inspektora

Faktor je ranije pisao o tome da problem za Vladu kada je u pitanju prihvatanje ostavke Nusreta Selimovića jest to što nije imao ko da ga naslijedi, odnosno nedovoljan broj policijskih službenika u činu glavnog inspektora.

Taj problem je riješen nedavno, tako što je proveden konkurs i osam načelnika policijskih uprava i određenih sektora unaprijeđeno je u čin glavnog inspektora.

– To je bio neophodan uvjet da bi se moglo izvršiti imenovanje zamjenika policijskog komesara. S obzirom na to da u momentu podnošenja ostavke komesara mi nismo imali na raspolaganju osobu koja bi mogla vršiti poslove policijskog komesara u skladu sa Zakonom, nakon provedene ove procedure, dakle, mi imamo osobe koje možemo imenovati kao zamjenike do izbora komesara u okviru konkursne procedure koju će voditi Nezavisni odbor, a nakon toga će u skladu sa zakonom o sljedećim koracima odlučivati Vlada KS – kazao nam je Katica.

Kako saznaje Faktor, u čin glavnog inspektora su unaprijeđeni:

– Fatmir Hajdarević, načenik PU Ilidža;

– Elmedin Bahtarević, načelnik PU Stari Grad;

– Amir Halilović, načelnik Sektora krim-policije;

– Almir Pašić, načelnik Jedinice za profesionalne standarde;

– Ivica Buzuk, načelnik PU Novo Sarajevo;

– Salih Tufo, načelnik PU Novi Grad;

– Zaim Šarić, načelnik PU Hadžići i Trnovo, te

– Vahid Bakija, načelnik PU Vogošća.

Prema informacijama od naših izvora iz MUP-a Kantona Sarajevo, najveće šanse da budu izabrani za Selimovićevog nasljednika imaju Hajdarević i Bahtarević, koji ispunjavaju sve uvjete za tu poziciju, te će se utrka po svemu sudeći voditi između ove dvojice kandidata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79