Oštećena željeznička stanica pod zaštitom

U požaru koji je danas izbio u zgradi stare željezničke stanice u Sanskom Mostu pričinjena je veća materijalna šteta na ovom kulturno-istorijskom objektu koji se nalazi pod zaštitom države.

Pripadnici Vatrogasne jedinice su uspjeli spriječiti da se vatra proširi i zahvati cijeli objekat.

Prema riječima komandira ove jedinice, u ovome trenutku nije poznato šta je dovelo do izbijanja vatre, ali se pretpostavlja kako je došlo do zapaljenja velikih količina smeća koje se nalaze u unutrašnjosti zgrade u kojoj često borave beskućnici i lica sklona alkoholizmu i narkomaniji.

Zbog neodržavanja i zuba vremena, objekat je već dugo vremena u lošem i dotrajalom stanju, a nakon požara neophodno ga je potpuno zatvoriti jer postoji opasnost da se uruši i ugrozi nečiji život. Inače, građevina je u ingerenciji Komisije za zaštitu i očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa BiH, ali u pomenutoj komisiji ističu kako ne posjeduju potrebne kapacitete kako bi od propadanja zaštitili sve objekte koji se nalaze na njihovoj listi. Nekadašnja željeznička stanica je vrijedan spomenik iz istorije Sanskog Mosta, a izgrađena je tokom vladavine Austrougarske monarhije.

 

Nezavisne

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments