Oštra poruka hafiza Beganovića u Zenici: Da nije bilo šehida niko od vas ne bi bio na funkcijama

Građani Zenice danas su na spomen-obilježju Kameni spavač obilježili Dan šehida Grada Zenice, a posebne poruke javnosti prisutnima je uputio zenički imam Enes Beganović koji je kazao da bez šehida niko ne bi bio na današnjim funkcijama.

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Dan šehida Zenice se obilježava od 2003. godine simbolično 5. juna kada je u Zenici 1992. godine poginuo prvi šehid Semir Arnaut, a zatim i Nedžad Sušić, Nijaz Zukan, Senad Ibranović, Sejad Mutapčić i Abdulah Hodžić.

Prisutnima se danas obratio imam Sultan Ahmedove džamije u Zenici Enes ef. Beganović koji s aspekta vjere govorio o vrijednostima šehida na ahiretu, ali i to da su oni odabrani od Allaha, iako su mnogi željeli poginuti.

“Allah je taj koji stvara i on je taj koji odabire. Niko nije imao uloge u tome da odabere nekog drugog osim naših najboljih sinova domovine. Tako mi Boga gledao sam ljude, Arape koji su hrlili da budu šehidi, željeli su šehadet na usnama više nego išta na ovom svijetu, ali im Allah to nije dao. Vrlo dobro se sjećam, imali ste problem s tim ljudima koji su željeli u najtežim trenucima da idu dalje, da se bore, da padaju kao šehidi, ali im Allah nije određene stvari dozvolio”, kazao je Beganović.

Dodao je da zeničkim, ali i svim drugim šehidima ne trebaju Jaasini i Fatihe (odlomci iz Kur'ana), jer imaju već osiguran džennet, odnosno, sve ono čemu ljudi na ovom svijetu teže.

“Jedina im je želja da se vrate i da ponovo budu ubijeni na Allahovom putu. Teško je obraćati se porodicama šehida, ali im možete reći da šehidi u trenucima smrti osjete onoliko boli koliko mi osjetimo kada nas ubode komarac. Briga o njihovim porodicama i suborcima naša je obaveza i oni su nam to ostavili u emanet”, dodao je Beganović.

Na kraju je naglasio da svi koji se nalaze na određenim pozicijama i funkcijama ne bi bili tu da zenički šehidi im nisu to omogućili žrtvujući svoje živote.

“Nisu zadovoljni našim prepucavanjima i razjedinjavanjem i neka je na sramotu svima koji nisu u stanju da sjednu i da na islamski način, a kunemo se da smo vjernici, se dogovore o minimumu kako se i komšije desne i lijeve veoma lako dogovore. Sramotim se kada idem u džamiju i prođem pored jednog našeg čovjeka koji je u ratu vodio stotinu ljudi, a danas vozi kutije od Albe i čisti ulice. Ali, on je zadovoljan i sretan što ima taj posao. U komunizmu, o kojem mi svi toliko loše pričamo, to se nikada ne bi dogodilo”, zaključio je Beganović.

U 11 sati bit će položen kamen temeljac za spomen ploču šehida babinskog sliva na lokalitetu šehidskog obilježja kod OŠ “Hamza Humo”, a u 12 sati planirano je učenje odlomka iz Kur'ana, Fatihe i polaganje cvijeća na spomen kompleksu u džematu Arnauti te posjeta mezaru Semira Arnauta njegovoj majci Muneveri Arnaut.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79