Oštre kritike za Vučića: Ne može govoriti da poštuje suverentitet BiH, a onda komentarisati odluke Ustavnog suda

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, večeras je ponovio da čvrsto stoji iza svoje izjave o miješanju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

On ponavlja kako Vučić takvim djelovanjem krši Dejtonski mirovni sporazum, te da vodi licemjernu politiku prema Bosni i Hercegovini.

Iritiraju ga Vučićeve izjave o “oduzimanju šuma Republici Srpskoj”. Džaferović poručuje kako niko nikome ništa nije uzeo, već se isključivo poštuju odluke Ustavnog suda naše zemlje.

– Već dugo slušamo Vučića kako govori o tome da entitetu RS nije trebalo oduzimati šume i poljoprivredno zemljište. Niko nikome ništa nije uzeo. Sve što tražimo jeste da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH. Ne može Vučić kazati da poštuje suverenitet BiH, a onda komentarisati odluke Ustavnog suda BiH i iskazati nepoštovanje prema našoj državi, rekao je Džaferović.

Govoreći o Zakonu o imovini Republike Srpske, on smatra kako je konačan cilj svih tih planova secesija manjeg bh. entiteta.

– Odluke NSRS o državnoj imovini su dio namjere o ostvarivanju šireg secesionističkog plana. Udari na institucije i reforme su faze tog procesa, a konačan cilj secesija manjeg bh. entiteta. Zbog toga sam rekao da se osporavanje državne imovine uklapa u širi secesionistički plan, kazao je on u intervjuu za Hayat.

Vučića je, ovom prilikom, pozvao da poštuje Dejtonski mirovni sporazum kao i odluke državnih institucija Bosne i Hercegovine.

– Vučićev stav prema državnoj imovini BiH je neka vrsta sponzorstva Dodiku i rušiteljima ustavnog poretka BiH. Pozivam ga da to ne radi i da poštuje Dejtonski mirovni sporazum. On je predsjednik države i svaka njegova riječ se shvata veoma ozbiljno. Odgovorni predsjednici koji kažu da poštuju određenu državu moraju poštovati i odluke njenih institucija, ističe Džaferović.

Džaferović je, također, podsjetio i na odluku Ustavnog suda, kazavši kako jedino Parlamentarna skupština može urediti tu oblast i donijeti zakon.

– Ustavni sud BiH je jasno presudio da je državna imovina odraz suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Stoga jedino Parlamentarna skupština BiH može donijeti zakon i urediti tu oblast. Dakle, niko nikome ništa nije uzeo, poručio je on.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79