Osuda i sankcionisanje negiranja genocida u Srebrenici postaje glavni uslov za ulazak Srbije u EU?

Američki State Department nedavno je objavio službeni dokument u kojem su najavili da će posebnu pažnju obratiti na ponašanje srbijanskih i drugih političara iz regiona kada je u pitanju retorika koja se tiče genocida u Srebrenici.

Kako je navedeno u tom dokumentu, svako ko bude poricao i negirao ono što se dogodilo u Srebrenici, biće suočen sa ozbiljnim kaznama u vidu stavljanja na američku “crnu listu”.

Pored toga, ovih dana iz Brisela stiže vijest da Europska unija očekuje od Aleksandra Vučića i Srbije usvajanje zakona koji će najoštrije sankcionisati svaki oblik negiranja genocida nad Bošnjacima koji se desio u julu 1995. godine, javlja Oslobođenje.

Ono što je posebno zabrinulo zvanični Beograd i tamošnje medije, jeste to da će, čini se, Srebrenica postati ključni uslov za srbijansko pristupanje Europskoj uniji.

U prilog tome idu i izjave visokih europskih zvaničnika od prije nekoliko dana, koji su istakli da Europska unija više neće ni na koji način trpiti negiranje genocida i glorifikaciju ratnih zločinaca, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjećamo, Srbija je još 2010. godine, na čelu sa tadašnjim predsjednikom Borisom Tadićem, donijel deklaraciju o osudi “zločina u Srebrenici”, iako je lider LDP-a Čedomir Jovanović, zahtjevao da se u dokument stavi rezolutna osuda genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je već tada bio pravno i sudski dokazan.

Jovanovićev prijedlog nije prošao, a i bez njega je veliki broj tadašnjih zastupnika odbio glasati za usvajanje deklaracije koja osuđuje zločin u Srebrenici, u prvom redu tu su se našli radikali stranke tadašnjeg premijera, Vojislava Koštunice.

Koji će epilog dobiti pritisci Europske unije na Srbiju, ostaje da se vidi, ali zasigurno se u narednom periodu očekuje “stezanje obruča” oko negatora genocida u BiH i regionu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79