Osudili Dodikovo ponašanje: Njegove uvrede i prijetnje su neprihvatljive

Misija OSCE-a u BiH i Ambasada Švedske u BiH u ime Švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini, Ured visokog predstavnika, Delegacija EU u BiH/EUSR, Ambasada Njemačke u BiH, Ambasada SAD-a u BiH i Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH oštro osuđuju posljednje napade na lični i profesionalni integritet političke analitičarke i novinarke iz Banjaluke, Tanje Topić, od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Prijetnje i zastrašivanje, kao i bilo kakva vrsta pritiska, su apsolutno neprihvatljivi, naročito kada ih iskazuju političke ličnosti na visokom položaju.

Od javnih zvaničnika se očekuje da budu osobe za primjer i da služe kao uzor učtivog i odgovornog ponašanja, te koristimo ovu priliku da podsjetimo na tu obavezu.

Prijetnje, uvrede, kao i mizogini komentari upućeni medijskim profesionalcima koji se pojavljuju širom Bosne i Hercegovine predstavljaju napad na slobodu izražavanja i na demokratske vrijednosti jednog društva.

Ovakve prijetnje moraju odmah prestati, te očekujemo od nadležnih vlasti da garantuju slobodu medija i slobodu mišljenja, koje predstavljaju jednu od ključnih vrijednosti OSCE-a i Evropske unije, te ostaju jedan od preduslova za bilo koju državu koja teži tome da se pridruži EU. Bezbjednost novinara i novinarki, analitičara i analitičarki i predstavnika i predstavnica medija mora biti osigurana u svakom trenutku.

Ohrabreni smo činjenicom da se 11 nevladinih organizacija oglasilo o upotrebi prijetnji i zastrašivanja, te pozdravljamo napore da se u Bosni i Hercegovini javno zagovara zaštita demokratskih vrijednosti.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79