Osuđen bivši ministar u Vladi KS: Godinu dana zatvora za BPS-ovog Muharema Fišu

Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Muharema Fišu zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Prvostepeno je osuđen na jednu godinu zatvora.

Optuženi se tereti da je u 2016. i 2018. godini dok je bio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo nezakonito uposlio dvije osobe na pozicije tehničkih sekretarica.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je fiktivno proveo konkursnu proceduru kako bi se prijavile samo njih dvije, iako nisu imale status namještenica niti su bile uposlene u organu državne službe.

Time je optuženi iskoristio službeni položaj a njima pribavio korist u vidu zaposlenja na neodređeno vrijeme. Inače, one su dobile otkaz, budući da je inspekcija utvrdila da je njihovo zaposlenje izvršeno suprotno Zakonu o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Fišo je ispred stranke BPS bio ministar u Vladi KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79