Osuđen na osam godina: Goran Višković priznao krivicu za zločin protiv čovječnosti

Osuđen na osam godina: Goran Višković priznao krivicu za zločin protiv čovječnosti


Optuženi Goran Višković, zvani “Vjetar” (1954), optužen da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti usmjerenog protiv civilnog nesrpskog stanovništva na području općine Vlasenice i Milića, u prisustvu advokata sporazumno je priznao krivicu za ratni zločin počinjen u periodu od aprila 1992. godine do kraja 1993. godine.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u rasponu od pet do osam godina, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Sporazumnim priznanjem optuženi je u potpunosti priznao učešće u počinjenom zločinu, te se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Prije zaključivanja sporazuma Tužilaštvo BiH je obavilo razgovore s predstavnicima žrtava, oštećenih, njihovih porodica i srodnika, koji su istakli da žele da optuženi odgovara za počinjene zločine i dali saglasnost za zaključenje ovog sporazuma.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum i osudio optuženog na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, koju je objedinio s postojećom ranijom kaznom koju optuženi izdržava, te izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija