Osuđenici iz državnog zatvora ponovo kukaju na hranu: “Jedemo samo makarone i kobasice za večeru, a kuhana jaja s marmeladom za doručak”

Ovo ne bi ni pas s maslom pojeo. Hrana u ovom zatvoru je katastrofalna, osuđenici su doslovno gladni. Jedemo samo makarone i kobasice za večeru, a kuhana jaja s marmeladom za doručak – stoji u pismu koje su zatvorenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima poslali državnim institucijama.

Hotelski smještaj

I u novom obraćanju nadležnima tvrde isto. Žale se da im nije dozvoljeno unošenje paketa. Ove pogodnosti imali su tokom boravka u entitetskim zatvorima, za koje tvrde da su bili “hotelski smještaj“.

– Hrana je jednolična, količinski su male porcije, strašno je neukusna. U otprilike 70 posto slučajeva porcije se vrate s odjela jer se hrana ne može jesti i ostane netaknuta. Svaka dva do tri dana dolazi isto jelo. Kobasice stavljaju u svaki obrok koji dolazi – navodi se dalje u pismu.

Tvrde da su se mnogo puta obraćali direktoru ustanove da dobiju odobrenje za hranu u paketima koju bi dobivali od kuća, ali im je dozvoljen paket vakumirane hrane u težini do 0,5 kg i rečeno da hranu koju žele mogu kupiti u kantini.

– Skoro 90 posto artikala u kantini je i do tri puta skuplje nego u maloprodajnim objektima vani. Također, po 10-15 dana u kantini nema mlijeka, kafe, cigareta itd. Ovo je postala pljačka, kao da neko ima udjela u tome i ne želi da se riješi taj problem – pišu zatvorenici.

Ovo je drugo pismo zatvorenika državnog zatvora u posljednja četiri mjeseca. Oni su u januaru pisali i ministru pravde BiH Josipu Grubeši, ukazujući na to da su cijene hrane u kantini preskupe, a hrana loša te žaleći se na ograničene usluge telefoniranja.

Skupo meso

Kako su tada naveli, kilogram narandži košta pet maraka, „dorina“ čokolada 5,85 KM, kilogram limuna je tri, a kilogram pečenice 55 KM – istaknuto je u pismu koje su uputili Grubeši.

Dodaju i da su TV uređaji dijagonalne dimenzije 81 cm, koji su nakon otvaranja zatvora koštali 200 KM, nakon nekog vremena poskupjeli na 270 KM. Tvrde da je prekršen Zakon o izvršenju krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera BiH.

Okorjeli kriminalci i ubice

U novom državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu su okorjeli kriminalci, osuđenici za teška ubistva, terorizam, silovanja i ratne zločine.

U ovom zatvoru su Zijad Turković, Đorđe Ždrale, Veselin Vlahović Batko, Husein Bosnić, Haris Čaušević Oks, Mevlid Jašarević, Milenko Lakić…

Riječ je osuđenicima koje je osudio Sud BiH na dugogodišnje zatvorske kazne piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79