Osuđujete Rusiju za agresiju u Ukrajini, a za isto ne osuđujete Hrvatsku kada želi dijelove BiH

 

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, oglasio se na svom Facebook profilu, te je istakao da EU i NATO imaju “dvostruke standarde”.

– Takvo obmanjivanje međunarodnih institucija u cilju drskog nametanja diskriminatornih rješenja u Izbornom zakonu druge zemlje kakvo poduzimaju najviši predstavnici Hrvatske prema BiH je nečuveno u diplomatskoj praksi. Predsjednik Hrvatske u više navrata otvoreno poziva hrvatske nacionalističke stranke na puč u BiH dok ministar vanjskih poslova Hrvatske u susretima sa najvišim evropskim i NATO zvaničnicima prijeti radikalizacijom prilika u BiH ukoliko se Izborni zakon BiH ne izmjeni kako Hrvatska kaže – napisao je na početku objave Mehmedović.

Etnički čiste teritorije

Kako ističe Mehmedović, MVP bi trebao poslati pismo generalnom sekretaru NATO-a.

– Ministarstvo vanjskih poslova bi uz pomoć stručnjaka za ustavno pravo poput Ive Komšića, Kasima Trnke i Nedima Ademovića moglo uputiti svoje pismo generalnom sekretaru NATO u kome bi razobličilo naopako tumačenje od strane oba HDZ odluke Ustavnog suda BiH i presuda Evropskog suda za ljudska prava te skrenulo pažnju na sličnosti između akcija Hrvatske koje od počinjenog UZP u kontinuitetu urušavaju međunarodno pravo i onih poduzetih od strane Rusije prema Ukrajini.

Ono što sad Rusija pod izgovorom ugroženosti Rusa stvara u Ukrajini, etnički čiste teritorije koje “izražavaju želju” da se pripoje Rusiji Hrvatska je već učinila u BiH tokom agresije na tu zemlju devedesetih godina prošlog stoljeća i to sada u izmjenjenim međunarodnim okolnostima pokušava učiniti opet. Paradržavna tvorevina HZHB stvorena je po ideji i uz ključnu pomoć Hrvatske i skupa s njom, jednako kao što su to učinile Rusija, Donjeck i Lugansk u Ukrajini, završila u ratu sa legalnom vladom susjedne zemlje. Tokom tog rata su i HZHB i Hrvatska počinile zločine koji se po svojoj brutalnosti mogu porediti sa onim koji agresorske snage čine u Ukrajini. S tom razlikom što međunarodni tribunali tek trebaju da se bave ruskim zločinima dok je za one hrvatske u BiH to već presuđeno – piše Mehmedović.
“Maltretiranje međunarodnih standarda”

Kako dodaje, EU i NATO bi konačno trebalo da zauzme principijelan stav.

– Tim prije čudi “nesnalaženje” EU i NATO da prepoznaju tako jednostavne činjenice pa osuđuju rusko ponašanje u Ukrajini a isto takvo Hrvatske u BiH, ovaj put samo u mirnodopskim uslovima, ne samo da tolerišu već angažuju svoje najviše predstavnike kao međunarodne posrednike kako bi dali legitimitet njenim protupravnim zahtjevima.

Činjenica da za te zahtjeve u institucijama EU lobiraju diplomate zemlje EU makar i u finim odjelima i upotrebljavajući engleski jezik ne čini ih manje opasnim. MVP BiH bi trebalo da zahtjeva od EU i NATO da iz tog razloga konačno trebaju da zauzmu principijelan stav prema maltretiranju međunarodnih standarda u BiH kakav su u istoj stvari zauzeli prema Ukrajini i spriječe Hrvatsku i njene eksponente u BiH da ostvare iste ciljeve kakve Putin ima u Ukrajini – zaključuje Mehmedović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79