Otac i majka iz Bosne pred sudom u Austriji: Kćerki smo rekli na bosanskom ‘Ubit ću te’, ali to nije ozbiljna prijetnja kod nas u BiH

Na Regionalnom sudu u austrijskom Salzburgu u ponedjeljak je održan proces bračnom paru iz BiH: 48-godišnjem muškarcu i njegovoj 46-godišnjoj supruzi, izvještava Salzburger Nachrichten.

Oni su se teretili za okrutno postupanje prema 21-godišnjoj kćerci – prijetnje, lišavanje slobode, prisilu, fizičko zlostavljanje…

Razlog: Bračnom paru iz BiH koji živi u austrijskom Flachgauu nije se dopao novi momak njihove kćerke i odlučili su djevojku (koja je već postala majka) nasilno prisiliti da prekine vezu.

U optužnici je navedeno da su u junu pokupili 21-godišnjakinju u njenom stanu i prisilno je doveli na “raspravu” u roditeljski dom. Tamo je majka kćerki prijetila ubistvom ako ne prekine vezu s novim partnerom, prenosi Radiosarajevo.

To nije sve, 46-godišnjakinja je tukla kćerku drvenim štapom. Nije zaostajao ni otac: Kćerku je davio s obje ruke i nožem prijetio da vezu mora okončati.

Bračni par, koga je zastupao advokat Markus Kobler, gotovo u potpunosti je odbacio sve navode optužbe.

“Ona laže”, rekao je otac, dok je majka samo priznala da je kćerku pretukla drvenim štapom. Odbacila je optužbe za prijetnje.

“Rekla sam joj na bosanskom: ‘Ubit ću te’. Ali, u Bosni i Hercegovini se to često govori i ne predstavlja ozbiljnu prijetnju”, izjavila je žena.

Sudija Philipp Grosser ocijenio je izjave 21-godišnje žrtve potpuno vjerodostojnim. Osudio je oca i majku na po 10 mjeseci uslovnog zatvora. Presuda je pravosnažna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79