Otac Ive Ilinčić: Izašao sam iz sudnice tokom iskaza, tek 3. januara sam saznao sve

Poslije Milene Radulović, i glumica Iva Ilinčić u Palati pravde dala je iskaz tužilaštvu na osnovu prijave koju su ona i još nekoliko djevojaka podnijele protiv učitelja glume Miroslava Aleksića. Njen otac, advokat Srđan Ilinčić, rekao je da misli da će biti dosta svjedoka, jer se svakodnevno javljaju žene. Dodaje da djevojke nisu sjedile svi prethodnih godina skrštenih ruku, ali da je on za sve saznao 3. januara. I krenuli su u borbu.

Ivin otac, advokat Srđan Ilinčić, rekao je da je iz sudnice izašao vrlo brzo, čak i prije nego što je počela izjava.

Bilo je jako emotivno

– Ja jesam i kao roditelj i kao advokat u cijeloj ovoj priči, danas sam bio više roditelj nego advokat. Iva me zamolila, ali ako hoćete iskreno, i meni ne bi bilo baš svejedno da slušam te detalje, pa sam otišao i čekao da se završi – rekao je.

Kaže da je Ivu sačekao poslije suđenja, i da su mu kolege prenijele da je dala jedan vjerodostojan i dobar iskaz.

– Govorila je ono što se zaista desilo, naravno da je to bilo emotivno, gotovo da je tokom cijelog iskaza plakala – naveo je.

S obzirom na to da se radi o događajima od prije šest godina, advokat Ilinčić je prenio da su djevojke te detalje i to nešto što ih je boljelo potisnule. Slušajući jedna drugu, prisjećale su se detalja.

– One su jednostavno to otkopavale iz memorije – kaže Ilinčić.

Nisu sjedile skrštenih ruku

Na pitanje kako je Iva prelomila da prijavi, advokat Ilinčić kaže zato što je Milena insistirala na tome.

– Nisu njih tri sjedile skrštenih ruku, one su prije dvije godine išle kod jednog mog advokata da ga pitaju da li postoji adekvatna pravna zaštita. Nažalost, dobile su jedan odgovor, da tako kažem, pogrešan, gdje je advokat iznio da se tu ne može ništa, da je to zastarilo i one su bile razočarane. I to nije bio jedini advokat kojem su se obratile – naveo je Ilinčić.

Za sve to on nije ni znao. Kako kaže, saznao je 3. januara kada mi je Iva to ispričala.

– Nije htjela, nije smjela, ne znam – nije htjela da me dovodi u tu situaciju… I kada je tog 3. januara vidjela moju reakciju, normalno, kao svaki roditelj, njoj je bilo lakše. Kao da joj je pao kamen sa srca. Te djevojke su tada shvatile da nije sve izgubljeno, mi smo krenuli u borbu – rekao je.

Iva ima ogromnu podršku

Ilinčić misli da će biti dosta svjedoka, jer se djevojke i žene javljaju i svakim danom ih je sve više i više.

– Da li će imati procesnu ulogu oštećenih ili će biti samo svjedoci, to će zavisiti od toga koliko je vremena prošlo od radnji kojima je izvršeno krivično djelo – naveo je.

Na pitanje da li prati medije i društvene mreže, kaže da ih prati.

– Drago mi je što je ogroman dio reakcija pozitivan, nađe se tu još poneka negativna, ali mislim da oni to ne razumiju, nego što zaista podršku daju jednom takvom činu, a Iva ima ogromnu podršku svakog dana i od svojih kolega i nepoznatih ljudi, a mediji sasvim korektno prate sve to – zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79