Otac mučki ubijenog sina (18) prvi put OČI U OČI sa krvnicima

Jedva smo smogli snage da gledamo ubice našeg sina, da slušamo njihovu sramnu odbranu o tako surovom prebijanju i na kraju i ubistvu, ali zbog Stefana moramo da izdržimo do kraja suđenja.

Rekao je u ispovijesti za Blic Nenad Filić, otac pokojnog Stefana, osamnaestogodišnjaka koga su do smrti prebili dvojica mladića ispred noćnog kluba u Velikoj Plani početkom februara.

Pred Višim sudu u Smederevu danas je održano pripremno ročište u slučaju ubistva Filića, za koje su okrivljeni Nikola B. (20) i Mitar P. (20) iz Velike Plane.

Oni su, kako se sumnja, mučki pretukli Stefana 2. februara ove godine, ispred lokala “Borodolom” u Velikoj Plani. Nasilnici su nasrnuli najprije na Filićevog mlaćeg brata i druga, a zatim se umiješao i Filić želeći da ih rastavi, ali je sukob mladića po svemu sudeći eskalirao.

Nesrećni Stefan, inače maturant Ekonomske škole u Velikoj Plani, preminuo je od posljedica povreda koji su mu nasilnici nanijeli.

Nikola B. i Mitar P. su poslije hapšenja saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani, ali su tada bili osumnjičeni za nanošenje teških tjelesnih povreda. Međutim, poslije smrti Stefana Filića sagledane su sve okolnosti događaja, pa je slučaj prešao u nadležnost Višeg tužilaštva u Smederevu, koje uhapšene tereti za teško ubistvo, za koje je zaprijećena kazna od najmanje deset godina zatvora ili doživotna robija.

Kako je za Blic ispričao Stefanov otac, Nenad Filić, na suđenju u utorak, koje je bilo zatvoreno za javnost, u sudnici su se pored optuženih našli i on, njegova supruga tačnije majka mučki ubijenog mladića, ali i njegov maloljetni brat A. F. koji je bio svedok ovog jezivog zločina.

– Najteže nam je bilo kada smo morali da slušamo neke dijelove u optužnici koji su bili u vezi sa ubistvom našeg Stefana, a da ih do sada nismo ni znalil. Još gore je što je mlađi sin sve to morao da sluša. Njihova odbrana je pričala laži, jer im je to posao, ali mi vjerujemo našem mlađem sinu i brojnim svjedocima – priča otac Nenad za Blic.

FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ZORAN ILIĆ/RAS SRBIJA

Odbrana optuženih pokušala je sudu da priloži snimak na kome se navodno vidi kako je izgledala tuča kobne večeri. Međutim, kako je za Blic rekao otac Nenad Filić, sud je odbio taj snimak.

Kako je on ispričao, Nikola B. je djelimično priznao krivično djelo za koje ga terete, dok je Mitar P. ostao pri svojoj izjavi da nije učestovao u ubistvu i sve negirao.

– Nikola B. je rekao na suđenju da se kaje za ono što je uradio i izjavio nam je saučešće. Moram ovo da kažem, ali to nam sada ne znači ništa kada našeg Stefana više nema. Mitar P. ništa neće da prizna, takoreći pravi se lud, da on to veče ništa ništa uradio – naveo je otac.

Pored sve tuge koja porodica Filić nosi sa sobom zbog gubitka starijeg sina, ostaje im nada da će pravda biti zadovoljena.

– Mnogo nam znači podrška prijatelja, rođaka, ali i tužioca koji nas stalno uvjerevaju da će do detalja provjeriti sve, tačnije da nasilnici neće proći nekažnjeno – kaže otac.

Majka preminulog Stefana jedva je smogla snage da prisustvuje suđenju.

– Mi se kao porodica borimo da što manje mislimo o tome i da uvijek budemo u obavezama kako nam ne bi navirala sjećanja. Sada poslije ovog suđenja, jako smo rastrojeni trebaće nam vremena da se oporavimo. Naš smisao života je izgubljen, jedino zbog mlađeg sina moramo da se borimo da ostanemo jaki i njega izvedemo na pravi put, a možemo da zamislimo kako je tek njemu koji je gledao dok mu ubijaju brata – tužno je ispričao otac.

Kako je Nenad Filić naveo od početka podizanja optužnice nada se da će pravda biti zadovoljena i da će ubice njegovog sina dobiti kaznu koju zaslužuju.

– Očekujem da će se naći pravda, vjerujem tužiocima, oni mi ulivaju nadu. Da su ovi nasilnici ranije sankcionisani za druga djela koja su činili vjerovatno se ovo nikada ne bi desilo našem sinu – naveo je otac.

Porodica se sedam mjeseci nakon gubitka sina i dalje pita zbog čega je neko ubio tako divno i mirno dijete kao što je bio Stefan.

– I dalje ne mogu da se pomirim sa tim da su oni ubili našeg sina jer je htio da smiri sukob. On ih je lijepo zamolio, ne razumijem zašto su morali i njega da napadnu kasnije. Stefan je uvijek bio vesele naravi, sigurno ih nije uvrijedio – dodao je Nenad Filić.

Podsjetimo, u optužnici se navodi da su okrivljeni mladići zadali više udaraca pesnicama u glavu Stefanu Filiću. Dok je ležao na pločniku, optuženi Nikola B. ga je šutnuo nogom u glavu. Policija je stigla dva minuta kasnije, a kobni događaj zabilježila je sigurnosna kamera kluba.

Optuženima se pritvor produžava do sljedećeg suđenja koje je zakazano za 23. oktobar u Višem sudu u Smederevu.

Podrška od komšija, prijatelja…

Iako je današnje suđenje bilo zatvoreno za javnost, u Višem sudu, pojaviio se veliki broj komšije, prijatelja, porodice, koji je želio da pruži podršku porodici ubijenog Stefana.

– Oni su svi ušli u sudnicu, niko od obezbjeđenja se nije loše ponašao prema nama, međutim kasnije je sudija rekao da je suđenje zatvoreno za javnost i morali smo da izađemo. Svakako nam mnogo znači ova podršaka, kada znamo da su svi na strani pravde – ispričala je za Blic tetka Stefana Filića.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79