Otac Nadin Smajlović na optuženičkoj klupi: Pravdu ćemo tražiti u drugoj državi

Denis Smajlović, otac djevojčice Nadin Smajlović našao se na optuženičkoj klupi po optužbi sarajevskog kantonalnog tužilaštva da je ugrozio sigurnost profesor doktora Ede Hasanbegovića, šefa Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Denis Smajlović za N1 kaže da nije kriv i podsjeća da je prvobitno utvrđeno da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela pa je potom uvažena žalba Tužilaštva Kantona Sarajevo i na kraju je ipak podignuta optužnica protiv njega.

“Nisam kriv. Sve je ovo politika. Meni su nudili nagodbu da priznam krivicu, ali ja nisam niti ću pristati na to. Mislim ono što su meni uradili, ja njima nisam ništa uradio. To je smiješno da neko izvadi plastični pištolj vama i vi da padnete u nesvijest“, kazao je  Smajlović.

Edo Hasanbegović, šef Pedijatrijske klinike KCUS-a je na protestima koje su organizovali radnici i doktori KCUS-a u novembru 2019. godine opisao navednu situaciju sa Denisom Smajlovićem.

“Stavio mi je cijev na vrat(…) To je bilo strašno vjerujte i odjednom se on izgubio. Ta minuta je bila vječnost. Ja sam se realtivno dobro držao. Žene oko mene su popadale, one su vrštale. To je bio horor, ratni film”, rekao je novinarima tada Hasanbegović.

Smajlović demantuje ove tvrdnje Hasanbegovića i govori da je to laž.

“Ja se tog trenutka ne sjećam ali niko nije pao u nesvijest niti sam ga dohvatio”, kazao je za N1 Smajlović.

Podsjećamo, Tužilaštvo KS je ranije saopćilo da je tužilački tim nakon analize prikupljenih dokaza, a zbog krivičnih djela nepružanja medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne, donio odluku da se istraga protiv prijavljenih za liječenje Nadin Smajlović neće provoditi.

Roditelji Smajlović su dijete sa KCUS-a odveli na liječenje u Tursku, a direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je u novembru 2019. godine o ovom slučaju govorila da dijete uvijek mogu liječiti u Opštoj bolnici i da nakon dešavanja sa Denisom Smajlovićem niko na Pedijatrijskoj klinici neće da liječi Nadin.

“Mi možemo liječiti ovakvu pacijenticu, ali nemamo lijekove koji su za to potrebni jer nam Federalni zavod zdravstvenog osiguranja nije obezbijedio i dostavio lijekove”, objasnila je u novembru 2019. Sebija Izetbegović.

Zbog slučaja Nadin kažnjen KCUS

U septembru 2021. godine Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom je utvrđeno da je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu povrijedio prava na privatnost djevojčice Nadin Smajlović i njenih roditelja Amine i Denisa Smajlovića objavom ličnih podataka o zdravstvenom stanju malodobne Nadin Smajlović, kao i objavom ličnih podataka iz radnog odnosa Amine Smajlović objavljenim u saopćenju za javnost KCUS-a.

Pravda u drugoj državi

Na kraju, Denis Smajlović za N1 kaže da je njima kao porodici ostalo da pravdu potraže u državi čiji su također državljani, neprecizirajući o kojoj se državi radi.

“Mi smo nosili nalaze u zemlju gdje je moje dijete državljanin, gdje su ljudi vidjeli odmah da je u pitanju krivično djelo kao suza i kazali nam pošto ste tamo pokrenuli proces sačekajte pa ćemo vidjeti. Kad saznaju koja je država u pitanju neće im biti svejedno, mi smo primorani na to”, objasnio je za N1 Smajlović.

Također, na kraju Smajlović je kazao da su imali vjeru i nadu u časne i poštene tužioce i sudije ali da nažalost su se uvjerili da toga nema.

Prenosi: N1

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79