Otac ubijenog Jasmina: Ne želim osvetu, samo pravdu za svog sina

Pet mjeseci od mučkog ubistva u sarajevskom naselju Otes, gdje su 17. novembra prošle godine migranti usmrtili mladića Jasmina Berovića, njegov otac Nazim pristao je govoriti za jedan medij.

U potresnoj ispovijesti za „Avaz“ ovaj otac, koji je, umjesto ženidbe, sinu spremao dženazu, kazao je da ga je vijest o smrti Jasmina dočekala u Albaniji.

Neizmjerna bol

– Javili su mi oko pola jedan u noći. Vozač sam špedicije, odmah sam upalio kamion i došao uz Božiju pomoć u Sarajevo. Pet je mjeseci prošlo, a evo ne mogu ni da pričam koliko nam nedostaje. Obići ću sutra (danas, op. a.) njegov mezar, redovno ga obilazim – kazao nam je Nazim na početku našeg razgovora.

Ističe da je i njegova supruga u teškom stanju.

– Sve se nada sad će Jasmin odnekud stići, ali njega nema – govori kroz suze Nazim.

Uz veliku bol za mrtvim sinom, Nazima i njegovu porodicu pogađa i činjenica da za pet mjeseci nemaju nikakvih informacija o istrazi.

– Sve što znamo, čuli smo iz medija – priča Nazim.

Mlađeg sina i prijatelje koji su u napadu migranata teže povrijeđeni policija je zvala na prepoznavanje kada je Srbija izručila jednog od trojice migranata osumnjičenih za napad. Riječ je o Marokancu, koji je trenutno u pritvoru u Sarajevu.

 

Ubijeni Jasmin Berović: Treći ubica na slobodi

– Jedino su mlađeg sina zvali ponovo na prepoznavanje. Tamo ih doveli pet-šest da ih zbune, ali ne mogu pogriješiti i ne treba da pogriješe. Ne daj Bože, jer onaj ko je počinio treba da odgovara, a ne onaj koji nije – napominje Nazim, u čijim riječima nema ni trunke mržnje, samo bol.

Ogorčen je zbog činjenice da migrant koji je uhapšen na Kosovu još nije izručen te da treći osumnjičeni, za kojim je raspisana potjernica, još nije uhvaćen.

– Nećemo još ići protiv države, ali ćemo i to možda morati. Nažalost – konstatira Nazim.

Njegov sin je ubijen jer migrante nisu željeli poslužiti u kafiću zbog policijskog sata. Zbog svega, teško mu je kada vidi migrante.

Vozač kamiona

– Kao vozač kamiona u prilici sam da vidim migrante koji u kolonama hodaju kroz Crnu Goru i Srbiju. Ogorčen sam, nekad mi dođe da kamionom uletim u onu grupu, ali pusti, ne daj Bože – rezignirano je konstatirao Berović.

Priča nam da za svoga Jasmina ne traži osvetu, već samo pravdu.

– Nadamo se, pravda je spora, ali nadamo se da ćemo je dočekati – zaključuje Nazim.

 

Stotine ljudi na dženazi nastradalom mladiću


Krvavi napad dogodio se 17. novembra oko 22.25 sati ispred ugostiteljskog objekta “Caffe Bar Nelly”, u ulici Barska, Otes.

Za njih pravila ne postoje

– Neku večer sam bio u Velešićima i, kada sam se vraćao, kod „Energoinvesta“ sam ih vidio kako prodaju maramice na semaforu. Bilo je 21.05 sati, malo sam kasnio, a oni i dalje prodaju maramice. Rekoh, evo, za njih ne važe ni maska ni policijski sat, a ovdje komšiju koji jedva kraj s krajem sastavlja uhvatili bez maske pred zgradom i napisali mu 500 KM kaznu – priča Nazim za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79