Otkazana Skupština USK, Halkić otvoreno priznao da nemaju većinu

Nakon tri mjeseca nerada za danas sazvana je sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Ipak, ona nije održana o čemu je dopredsjedavajući Razim Halkić obavijestio prisutne sat vremena prije planiranog početka. Medijima rekao je kratko: „Nemamo 16 ruku. Do jutros smo je imali. Naša stranka je povukla svoju odluku.”

Iz Naše stranke, pak, tvrde da nikad nisu dali podršku budžetu. „Vlada USK nije pokazala spremnost da se uhvati u koštac sa suštinskim problemima u ovom društvu, stoga bi davanje zelenog svjetla prijedlogu budžeta bilo neodgovorno s naše strane prema građanima USK i njihovom novcu.

Podsjetimo, Naša stranka je u novembru prošle godine javnost upoznala sa činjenicom da prestaje podržavati rad aktuelne Vlade USK zbog toga što zahtjevi Naše stranke koji su bili uvjet naše podrške, ni nakon godinu dana rada nisu ispunjeni ili su ispunjeni u veoma malom procentu. Izostanak reakcije Vlade USK na naš tadašnji istup i prijetnje člana te Vlade upućene našoj zastupnici Vildani Alibabić, jasan su znak da takva vlast više ne može imati povjerenje Naše stranke”, rekli su iz ove stranke.

Među neispoštovane zahtjeve oni ubrajaju usvajanje Zakona o porijeklu imovine, izmjene Zakona o državnoj službi i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti USK, odluku o zabrani plaćanje svih komisija u svim javnim institucijama kojima je Skupština osnivač, smanjenje stope poreza kod kupovine prve nekretnine, te uvođenje supervizora u postupcima zapošljavanja.

Komentar stigao je iz opozicione SDA.

Jasmin Musić, šef Kluba SDA, rekao je da je danas kulminirala situacija na koju ova stranka upozorava već duže vrijeme.

“Danas su nas otvoreno informisali da ne postoji većina koja bi osigurala podršku budžetu. Klub SDA je bio spreman sudjeovati na sjednici. Nismo prejudicirali naš stav vezano za prijedlog budžeta. Uložili smo jedan broj amandama i bili smo spremni sudjelovati u raspravi i zauzeti stav tokom sjednice – istakao je Musić.

U Unsko-sanskom kantonu je trenutno na snazi Odluka o privremenom finansiranju. Ovo je već drugi pokušaj usvajanja Budžeta USK za 2020. godinu. Prvi propao je još u decembru prošle godine zbog nepostojanja većine za usvajanje dnevnog reda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79