Otkrivamo: Da li se sporni respiratori koriste u Kantonalnoj bolnici Bihać?

Respiratori koje je nabavila „Srebrena malina“ ponovo su u fokusu interesovanja javnosti u BiH.

Naime, u javnosti su se pojavila navodna pisma ljekara anesteziologa sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u kojima, pored ostalog, navode da se ovi respiratori koriste u redovnoj proceduri liječenja težih bolesnika oboljelih od COVID-a, iako nisu predviđeni za upotrebu u respiratornim centrima.

Ukazali su na loše uvjete rada i liječenje pacijenata te pozvali na odgovornost generalnu direktoricu Sebiju Izetbegović. Jutros je održan sastanak odgovornih u Kliničkom centru sa čelnicima Vlade Kantona Sarajevo koji je završen bez rješenja…

Tzv. „malina respiratori“ doveli su do novog skandala u bh. javnosti. Ovaj put radi se o smrti teško oboljelih pacijenata, koji su navodno bili priključeni na sporne respiratore, o čemu su pisali ljekari sa Kliničkog centra u anonimnom pismu upućenom generalnoj direktorici Sebiji Izetbegović. Za razliku od Kliničkog centra u Sarajevu, sporni respiratori nisu u upotrebi u Kantonalnoj bolnici u Bihaću koja je i danas dobila dva vrhunska aparata kao donaciju UNDP-a.

Prema riječima Hajrudina Havića, direktora Kantonalne bolnice u Bihaću, oni su već na početku pandemije ukazali da to nisu respiratori za njihove potrebe, te su odbili mogućnost da ih koriste u intenzivnoj njezi covid pacijenata. Kako navodi direktor Havić, bolnica ima dovoljan broj respiratora i osoblja koje rukuje s njima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79