Otkrivamo imena: 30 lica lišeno slobode i stavljeno pod kontrolu, dok se za 2 lica intenzivno traga

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “MREŽA IV”, poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U nastavku ove operativne akcije, danas, 17.06.2021. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na trideset dvije lokacije u Zenici, dvije lokacije u Sarajevu i devet lokacija na području Srednjobosanskog kantona.

Aktivnosti u okviru akcije “MREŽA IV” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama Općinskog suda u Zenici, a današnje aktivnosti se provode u saradnji sa Federalnom upravom policije i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije “MREŽA IV”, zadokumentovan je i dostavljen Tužilaštvu izvještaj protiv pedeset šest lica zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, te su zadokumentovane krivično-pravne radnje za koja se ista sumnjiče i za koje su prikupljeni dokazi tokom ove višemjesečne istrage.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tokom zavedene akcije, lica koja su meta ove akcije su u periodu od juna 2020. godine do juna 2021. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 30 lica je stavljeno pod kontrolu i lišeno slobode, dok se za 2 lica traga i radi se na njihovom lociranju a radi se o sljedećim licima.

Uhapšeni su Samed Aljović iz Sarajeva, Aldin Selava, Talaat Hodžić, Sulejman Sejdić i Edin Zolot, svi iz Travnika.

Policija je uhapsila i: Jasmin Šišić, Amel Fermić, Belmin Kasumović, Zerina Skomorac, Denis Dedić, Fahrudin Osmanagić, Mirza Vehabović, Haris Musić, Bonita Krehić, Sulejman Mujkić, Bedrudin Baručija, Damir Skopljak, Elma Skopljak, Dino Mujičić, Aldin Šalak zvani “Čupo”, Nefa Behadarević, Sinan Ahmetović, Elvira Tahirović zvana “Dila”, Adan Mujičić, Mehmed Mahmić, Šaban Mujčinović, svi iz Zenice.

Među uhapšenim dilerima iz Zenice su Enes Tatarević, Emir Omerspahić, Sendi Jugić i Adi Hodžić.

Kako saznajemo policija intenzivno traga za Kemalom Ćerim i Safetom Sejmen zvani “Čaja”.

U okviru ove operativne akcije, značajna podrška i pomoć je pružena od strane Federalne uprave policije, čiji su specijalistički timovi bili diretno uključeni u vršenje pretresa, a ostvarena je i odlična saradnja sa Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, koja je rezultirala zapljenom značajnih količina opojne droge u okviru zavedene akcije.

U toku je sprovođenje lica lišenih slobode u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje će nad istim biti zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Danas, sa početkom u 14,00 sati, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona održana je press konferencija na kojoj su o značaju i obimu akcije, postignutim rezultatima, kao i saradnji ostvarenoj između policijskih agencija, govorili zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, policijski komesar Semir Šut, tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Adis Husić i načelnik Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona Rusmir Prohan.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79