Otkrivamo kome je na Sokocu pod automobil podmetnuta bomba

Uprava policije Republike Srpske traga za napadačima koji su podmetnuli eksplozivnu napravu pod Ford Galaxy na Sokocu, za koju u policiji sumnjaju da je bila namjenjena Ognjenu Orašaninu zvanom Oras, koji je odranije poznat policiji.

Srećom bomba se nije aktivirala, jer je na vrijeme uočena i deaktivirana, čime su spriječene katastrofalne posljedice.

U PU Istočno Sarajevo navode da im je 17. oktobra prijavljeno da je u mjestu Podromanija u opštini Sokolac na Fordu, koji je koristio Saša Karadžić, postavljena eksplozivna naprava, piše Avaz.

U prvi mah se nije znalo o kakvoj je napravi riječ i da li je aktivacija eventualno bila vremenski podešena, pa je evakuisano cijelo područje.

– Policijski službenici obezbjedili su lice mjesta i evakuisali stanovnike. Eksplozivna naprava je potom demontirana sa vozila, a zatim i razozoružana i izvršen je uviđaj – rekla je portparol PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanić.

Bomba razmontirana

Izvor blizak istrazi otkriva da je naprava bila podmenuta na pod automobila, ispod suvozačevog sjedišta.

Zbog toga se vjeruje meta napada nije bio Karadžić, već njegov suvozač.

– Karadžić se često nalazi u društvu sa Orašaninom, koji ima kriminalni dosje i važi za sigurnosno interesantnu osobu. Sumnja se da je on bio meta napada, što je predmet dalje istrage. Srećom bomba je na vrijeme uočena i crni scenario spriječen – kaže izvor blizak istrazi.

O svemu je obavješteno Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu koje je slučaj kvalifikovalo kao pokušaj ubistva. U istragu je uključena i Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, a bomba je nakon deaktivacije upućena na veštačenje.

Istražitelji očekuju da bi tragovi na njoj i vozilu mogli pomoći u otkrivanju napadača.

– Intezivno se radi na rasvjetljavanju tog događaja i pronalasku izvršilaca. Određena lica su već ispitivana, a proverava im se alibi, dok će neki biti podvrgnuti i poligrafskom ispitivanju – tvrdi izvor iz MUP RS.

Više puta hapšen

Ognjen Orašanin je u policijskim evidencijama označen kao kriminogena osoba koja se dovodi u vezu sa više krivičnih djela. Navodno je blizak za Darkom Elezom, a 2003. godine je bio pod istragom zbog sumnje da je pucao na Ratomira Ratu Spaića, koji je ubijen 2006. godine. U više navrata je hapšen zbog sukobljavanja sa vlasnikom sokolačke picerije ”Viktorija” Zoranom Čolovićem zvanim Čavka.

U Srbiji je hapšen 2007. godine, zajedno sa još nekoliko Sokočana, zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa učešćem u ubistvu Gorana Mijatovića Mite, vlasnika beogradskog fudbalskog kluba “Bežanija”, ali su svi pušteni u nedostatku dokaza.

Pravio ”telefonske bombe”

Saša Karadžić, pod čije je vozilo bomba bila podmetnuta, također ima kriminalni dosje. Sud BiH ga je 2011. osudio na godinu i šest mjeseci zatvora zbog udruživanja u grupu radi međunarodne trgovine oružjem. Karadžić je tada priznao da je za 1.000 eura lično izradio dvije ”telefonske bombe”, sačinjene od kilogram eksloziva ”pentrit”, magneta i mobilnih telefona, koje su navodno preko Srbije trebale biti transportovane u Nizozemsku.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79