Otkrivamo šta je „Glencor“ danas ponudio Vladi FBiH: Ima li spasa za “Aluminij”?

Predstavnici švicarskog „Glencorea“ koji su danas u sjedištu Vlade u Sarajevu održali sastanak o eventualnom preuzimanju posrnulog giganta „Aluminija“ kako ova firma ne bi bila ugašena, dali su, kako saznajemo, skoro pa mizernu ponudu Vladi, prema kojoj bi plaćali struju državnim elektroprivredama.

Tržišna cijena

To je osnovni razlog što je sastanak završen bez ikakvog dogovora i, kako stvar stoje, priča s „Glencoreom“ već je završena.

„Glencore“ je ustvari, prema informacijama „Avaza“, ponudio da kupuje struju za 25 do 40 eura po megavat-satu, što je mimo svake tržišne cijene.

U petak su predstavnice ove firme Vladi ponudili za spas „Aluminija cijenu“ od 50 eura po megavat-satu do kraja godine, ali su na sastanku u Sarajevu promijenili ploču i sve vratili na staro.

Ovim je potvrđeno pisanje „Avaza“ da je ova firma neozbiljan partner i da želi da joj Vlada subvencionira struju. Na taj način “Glencore” bi godišnje ostvarivao zaradu od 100 miliona KM.

“Aluminij”, koji ima struju do utorka do ponoći, najavio je gašenje postrojenja, čime je ugroženo hiljadu radnih mjesta.

Kada je u pitanju navodni novi strateški partner, koji je u petak također poslao pismo razumijevanja, u Vladi FBiH nemaju nikakve informacije o tome.

Zanimljivo je da je da firma „Mann  World Holding Trust“ pismo poslala na adresu „Aluminija“, a ne Vlade FBiH.

No, bez obzira na odlazak „Glencorea“, Vlada nastavlja pregovore s investitorima iz Dubaija.

Gubitak 400 miliona

Britanska revizorska kuća KPMG, koja je provjerila finansijsko poslovanje „Aluminija“ u posljednje tri godine, jasno je dala do znanja Vladi FBiH da, ako ne nađe strateškog partnera, mostarskoj kompaniji već do kraja godine prijeti stečaj, a da će više od 1.000 radnika završiti na ulici.

A za spas firme, koja je dužna 377 miliona maraka, a akumulirani gubitak veći je od 400 miliona KM, potrebno je više od 500 miliona KM, koje za sada, kako saznajemo, niko i ne spominje, iako „Glencore“ želi formirati konzorcij s četiri firme.

Šta je s ponuđenim ostavkama

Zanimljivo je da je Uprava “Aluminija” prošle sedmice najavila da će podnijeti kolektivnu ostavku. No, osim najave, do ostavki još nije došlo. Ovo nije prvi put da čelnici ove firme nude ostavke prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments