Otkriven je identitet zaštićenog svjedoka koji tereti Viškovića za premještanje masovnih grobnica: Zna li Tužilaštvo šta je krivično djelo?

Nakon što su pojedini mediji u RS-u otkrili identitet zaštićenog svjedoka M-16, uslijedile su brojne reakcije, pa i od međunarodnih predstavnika. Iz Delegacije EU u BiH za Oslobođenje kažu da “analitički izvještaj koji je priložen uz mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU naglašava potrebu za boljom zaštitom identiteta žrtava i svjedoka u BiH, a posebno u vanprocesnoj zaštiti”.

Iskaz svjedoka

– Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predstavlja krivično djelo te apelujemo na vlasti da provedu učinkovitu istragu, kao i da osiguraju bezbjednost svjedoka i integritet mehanizama zaštite svjedoka, kažu iz DEU, naglasivši da mediji u izvještavanju moraju primjenjivati profesionalne i etičke standarde u skladu sa zakonom.

M-16 je, podsjetimo, svjedočeći pred Sudom BiH u predmetu Miodrag Josipović i drugi, izjavio da mu je aktuelni premijer RS-a Radovan Višković nudio novac za premještanje masovne grobnice. Po objavljivanju, reagovao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica RS-a Milorad Kojić, tvrdeći da se radi o lažnom svjedočenju, ali i zaprijetivši da su oni na pola puta da objave imena svih svjedoka na osnovu kojih su Srbi presuđeni i danas leže u zatvorima. Kao rezultat toga, portal Banjaluka.net objavio je identitet zaštićenog svjedoka, što je kasnije preuzeo i portal RTRS-a, ali su naknadno to i uklonili.

Sud i Tužilaštvo BiH su još u srijedu preduzeli korake za pokretanje postupka protiv “onih koji su otkrili identitet zaštićenog svjedoka”. Iz Tužilaštva BiH su saopćili da je formiran predmet te da su zaprimili prijavu “protiv određenih službenika Tužilaštva BiH i Suda BiH, a u vezi s otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka”.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica tražili su od Tužilaštva BiH da na razgovor pozovu Viškovića kako bi se očitovao o svom učešću u genocidu u Srebrenici, a iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida naglašavaju da je “dokazivanje Viškovićeve odgovornosti u isključivoj nadležnosti Tužilaštva BiH, koje mora hitno zaštititi svjedoke koji svjedoče pred Sudom BiH.

– Način na koji je Milorad Kojić javno objavio da će otkriti lične podatke zaštićenog svjedoka je najbrutalniji napad na svjedoke koji moraju biti zaštićeni. Pozivamo Tužilaštvo BiH da konačno pokrene postupak i utvrdi ko je odgovoran za objavljivanje zaštićenih podataka”, kažu iz ovog udruženja.

Iz OHR-a podsjećaju na to da je prema Krivičnom zakonu BiH, otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka krivično djelo.

– Na Tužilaštvu BiH je da poduzme neophodne korake u skladu sa zakonom, odgovorila je na naš upit Ljiljana Radetić, savjetnica OHR-a za vanjske i medijske odnose.

Prema Krivičnom zakonu BiH, za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Da li bi možda trebalo pooštriti ove kazne, pitali smo advokaticu Tatjanu Savić, koja smatra da nije “kazna ono što sprečava izvršenje bilo kojeg krivičnog djela, nego izvjesnost da će taj neko biti otkriven i kažnjen”.

Reakcije iz RS-a

I iz RS-a stižu reakcije, pa je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac kazao za Srnu da “hajka protiv Viškovića nije niti će uspjeti da okalja njegovo ime i ugled u srpskom narodu”.

Šef Kluba PDP-a u NSRS-u Perica Bundalo smatra da se protiv Viškovića vode “smišljeni i neargumentovani napadi političkog Sarajeva s ciljem lične diskreditacije, protivni bilo kom demokratskom društvu”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79