Otkriven je novi simptom COVID-19, takozvani “Covid toes”

Od početka pandemije koronavirusa kao glavni simptomi bolesti COVID-19 navode se kašalj, povišena temperatura i kratkoća daha.

S trajanjem i širenjem bolesti zapažen je i cijeli niz drugih simptoma, nevezan s respiratornim sistemom, među njima i kožne promjene.

Doktori u cijelom svijetu primijetili su povećan broj pacijenata s kožnim promjenama koje mogu biti povezane s COVID-19 – to su otekline crvene ili crvenoljubičaste boje, osjetljive, svrbljive i žareće, najčešće na nožnim prstima, ali i na petama i prstima ruku, prenosi Živim.hr.

Izgledom podsjećaju na promrzline, nazvali su ih „Covid toes”.

„Takve su pojave na koži tipično povezane s hladnoćom i čudno ih je vidjeti u ovo doba u tolikoj mjeri. Dermatolozi misle da bi to mogao biti jedan od načina reakcije organizma na virus SARS-CoV-2”, rekla je dr. Joanna Harp, američka dermatologinja sa Sveučilišta Cornell, specijalizirana za kožne poremećaje povezane s unutarnjim bolestima.

Budući da je COVID-19 nova bolest, malo je pouzdanih podataka o svim njenim mogućim manifestacijama, pa tako i o “COVID nožnim prstima”.

No, doktori su uočili da većina onih koji dobiju takve promjene nije ozbiljno oboljela od koronavirusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79