Otkriven novi važan simptom Covida-19: Studiju su prvi objavili srbijanski ljekari

Direktor ORL klinike navodi da se tokom liječenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortiko preparat

Tim ljekara sa ORL klinike KC Niš ispitivao je uticaj korona virusa na sluh i pokazalo se da obolijevanje od Kovida-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama.

Ovo je u svijetu prva sveobuhvatna studija uticaja Kovida na sluh, rekao je za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

On je rekao da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj korona viusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

“Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da korona virus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje provjeravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u drugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju”, rekao je direktor ORL klinike.

Na osnovu ovih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedjelja, a kod nekih i nekoliko mjeseci.

Direktor ORL klinike navodi da se tokom liječenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortiko preparat.

Milisavljević navodi da postoje dvije teorije kako korona virus napada i oštećuje slušni živac.

Prva je, kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca.

Druga je, prema njegovim riječima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da niko u svijetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja Kovida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79