Otkriven uzrok smrti 45 putnika: “Nisu u pitanju kanisteri s gorivom”

Autobus je prevozio turiste, uključujući djecu, iz Severne Makedonije koji su se vraćali sa turističkog putovanja u Tursku.

Autobus se oko 2 sata ujutro u utorak zapalio na autoputu u zapadnoj Bugarskoj.

Istražioci su otklonili mogućnost terorističkog napada, kao i mogućnost da su dodatni kanisteri sa gorivom prouzrokovali požar. Takođe su ustanovili da nije došlo do eksplozije, prenosi Index.

Završena obdukcija stradalih: Gdje je osmi preživjeli putnik?

– Trenutno je najvjerovatnije i jedino objašnjenje ljudska greška – kazao je šef Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na konferenciji za medije u četvrtak.

– Autopsije ukazuju na to da žrtve uglavnom poginule usljed gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili povreda zbog eksplozije – dodao je.

Istražioci ispituju da li loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora, kao i loša organizacija saobraćaja na autoputu mogli da doprinesu nesreći.

– Naše mišljenje je da saobraćajna barijera u koju se autobus prvo zabio, ne samo da nije korisna, već je opasna za saobraćaj i zapravo je doprinijela nesreći – kazao je Sarafov.
Autobus se zapalio zbog trenja

Autobus je udario u prepreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja. Potom je skrenuo ulijevo da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smjera autoputa, kažu istražioci.

– Svjedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom – istaknuo je glavni istražilac Marijan Marinov.

– Niko nije mogao da izađe na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred stražnjih vrata, ali su ona bila blokirana saobraćajnim preprekama koje su zaustavile autobus – rekao je.

Blizanci (4) najmlađe žrtve tužne nesreće u Bugarskoj

Jedna osoba, koja je preživjela tako što je razbila prozor u stražnjem dijelu autobusa, svjedočila je kako je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, rekla je Sijka Mileva, portparolka državnog tužilaštva.

  Mostarski vatrogasci imali pune ruke posla: Gasili zapaljena vozila, od vatre spašavali porodičnu kuću

Hospitalizovano je sedam osoba.

Bugarska je poslala dva službenika u četvrtak u Severnu Makedoniju kako bi preuzeli DNK uzorke od porodice, što je potrebno za identifikaciju žrtava, kazao je Sarafov.

Državljanin Srbije heroj: Sulejmani pomogao da se 7 putnika spasi iz autobusa u plamenu


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79