Otkrivena kriminalna pljačka: Novac ukraden od vozača kombija trošen na luksuz i nekretnine

Policijska uprava Primorsko-goranska saopštila je da su identificirani počinitelji pljačke koja se dogodila 29. novembra 2022. godine u garaži tržnog centra u Rijeci. Osumnjičeni, starosti 48 i 49 godina, navodno su počinili razbojništvo nad vozačem-čuvarom kombi vozila državne kompanije (FINA) prilikom prevoza dnevnog pazara.

Oba osumnjičena su prijavljena nadležnom državnom tužilaštvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela razbojništva i pranje novca. 49-godišnjak je predat pritvorskom nadzorniku, dok je 48-godišnjak trenutno nedostupan hrvatskoj policiji. Međutim, policija najavljuje njegovo hapšenje na području Evropske unije u saradnji s međunarodnim policijskim institucijama.

Na vanrednoj konferenciji za medije u sjedištu PU Primorsko-goranske u Rijeci, prezentirani su rezultati složene kriminalističke istrage. Načelnik Sektora kriminalističke policije Robert Tomac i voditeljka Službe općeg kriminaliteta Blaženka Ćaćić istaknuli su detalje ovog slučaja.

Ćaćićeva je naglasila da je istragom utvrđeno da su počinioci isplanirali pljačku na način da su čuvara, prije ulaska u kombi, zaustavili, razoružali i iz vozila uzeli novac u vrijednosti tadašnjih 5,9 miliona kuna (780.000 eura), nakon čega su pobjegli. Također, vozilo kojim su se udaljili bilo je ukradeno, a ukradenim novcem su kupovali nekretnine, vozila i troškove “hedonističkog stila života”.

Provedenim pretresima stanova, prostorija i vozila, pronađen je dio otuđenog novca, alat i razni drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem ovog krivičnog djela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79