Otkrivena utaja poreza od pet miliona KM, zaposlenost u porastu

Vizija Porezne uprave FBiH je da postane transparentna, efikasna i poštena institucija koja će biti dobar servis građanima da lakše obavljaju svoje porezne obaveze. Naša misija je da doprinosimo poboljšanju stanja u društvu i svakog građanina – rekao je u početku konferencije za medije Šerif Isović, direktor Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Naglašava da je naplaćeno više od 5,1 milijardu maraka javnih prihoda od poreznih obveznika, dok je kod naplate javnih prihoda zabilježen pad veći od dva posto, javlja novinarka Melina Rašidović, koja prati konferenciju.

– Ako se komparira pad, on je značajan, ali ako se komparira sa padom indirektnih poreza, on je tri puta manji. Kada su u pitanju ukupni javni prihodi, najviše su naplaćeni porezi na plaću veći od tri mlijarde maraka – kazao je i posebnu zahvalu uputio poreznim obveznicima koji su bili uredni, odnosno izvršavali svoje obaveze bez „prisile“ Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava u prošloj godini imala je najveći pad naplate taksi, posmatrajući po kantonima, naplaćenih javnih prihoda u Kantonu Sarajevo, gdje se ubire najviše, zabilježen je pad od 3,2 posto. Za razliku od Kantona Sarajevu, najmanje učešće u naplati je imao Posavski kanton sa 0,97 posto. Tuzlanski kanton u 2020. godini, u vrijeme pandemije, imao je rast naplate za 2 posto, dok su najveći pad naplate imali Zeničko-dobojski kanton i Hercegovačko-neretvanski, čiji pad je iznosio šest posto.

I pored pada, posmatrajući 2014. godinu, porezni obveznici su bilježili rast porezne uplate, piše “Hayat”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79