Otkrivene lažne diplome u Kantonu Sarajevu, tužilaštvu prijavljeno 20 osoba

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnio je Tužilaštvu KS 20 krivičnih prijava protiv osoba koje su zaposlene u kantonalnim institucijama, a otkriveno je da imaju lažne diplome.

Ovu informaciju potvrdio je za “Avaz” i direktor Ureda Erduan Kafedžić, kojem od jula prošle godine u radu pomaže i Amerikanac Erik Larson (Eric), bivši tužilac s međunarodnim iskustvom. Larson je imenovan za višeg savjetnika i njegov angažman itekako je pomogao u radu ovoga ureda.

Prema informacijama “Avaza” utvrđeno je da prijavljene osobe nisu imali validnu diplomu, tačnije da ih nisu izdale zvanične institucije niti ih ima u evidenciji. Dvije osobe su nosioci javnih funkcija. Tužilaštvu KS je podnesena i jedna krivična prijava za nezakonito zapošljavanje.

Osim toga, kako nam je potvrđeno, Ured će danas izreči prvih šest prekršajnih naloga za nosioce javnih funkcija koji nisu prijavili imovinu u 2021.godini.

Nedavno je Ured Tužilaštvu KS prijavio pet osoba zbog neprijavljivanja imovine. Kako smo i objavili radi se o aktuelnom načelniku Trnova Ibri Berilu, bivšem načelniku općine Centar Nedžadu Ajnadžiću, ali i Nedžadu Koldži, dugogodišnjem načelniku općine Novo Sarajevo. Prijavljeni su i vijećnici Abid Jusić i Samir Šišić.

Provjerama su uočene brojne nepravilnosti, sakrivene kuće, stanovi, vozila, brojne dionice, ali i bankovni računi s iznosima višim od 100.000 KM.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79