Otkriveni i drugi gafovi: Hrvati pronašli “krivca” za ustaški simbol na dresu

Hrvatska nogometna reprezentacija tokom četiri utakmice na Euru igrala je u dresovima na kojima je stajala zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, a sankcije zbog svega bi trebao snositi ekonom HNS-a zadužen za operativu u vezi s dresovima Dennis Lukančić.

Na zvaničnoj zastavi Republike Hrvatske prvo polje šahovnice je crveno, a Vatreni su na Euru imali šahovnicu s prvim bijelim poljem, što je simbol ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Hrvatska na Euru imala pogrešan grb, nosili dresove s ustaškom šahovnicom

Prvobitno objašnjenje je ponudio Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza.

“Svu štampu na sportskoj opremi hrvatske reprezentacije radi tvrtka Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamjerna greška u ručnom vektorskom crtanju i potom u štampanju hrvatske zastavice uoči Evropskog prvenstva, koja potom nije primijećena”, kazao je Pacak.

Ova priča danas je dobila novi epilog, a iz HNS-a su za Index.hr otkrili da će posljedice snositi ekonom zadužen za operativu oko dresova Dennis Lukančić.

“Da, sigurno će snositi sankcije, ali još nismo o tome odlučili”, rekli su iz HNS-a.

Također se navodi da će u budućnosti hrvatske dresove vjerojatno štampati druga firma, a otkriveno je i to da se ubrzo saznalo da je ova firma pogriješila i u štampanju dresova Hrvatske za prijateljsku utakmicu s Turskom, kada je na dresu, uz zastavu Hrvatske, otisnula zastavu Tunisa. HNS je tada uočio pogrešku i povukao dresove prije utakmice.

Vlasnik štamparije koja je kriva za pogrešan grb Hrvata na Euru: Ludnica mi je

“Kao i u slučaju grba na hrvatskoj zastavi, grafičku pripremu i štampanje zastava na dresove za utakmicu protiv Turske radila je firma Sitotisak Decolor. Djelatnici HNS-a tada su na vrijeme uočili pogrešnu zastavu za reprezentaciju Turske te su uoči utakmice zastave uklonjene sa svih dresova za tu utakmicu. HNS je upozorio partnere na tu značajnu pogrešku te se, u kontekstu dobre saradnje koja traje od prve utakmice reprezentacije, nije donijela odluka o prekidu saradnje. Kao što je najavljeno jučer, HNS će nakon kardinalne, iako nenamjerne, pogreške s hrvatskim grbom na državnoj zastavi razmotriti daljnju saradnju s firmom Sitotisak Decolor, a uvedeni su dodatni interni kontrolni mehanizmi kako se bilo kakvi slični slučajevi ne bi mogli ponoviti”, saopćili su iz HNS-a.

Podsjećamo, na Euru je praksa da na dresovima ekipa budu zastave država koje igraju taj meč, zajedno s natpisom mjesta i datuma odigravanja susreta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79