Otkriveni novi detalji hapšenja narko kartela u Južnoj Americi koji je vodio Srbin

U okviru operativne radne grupe “Balkanski kartel”, u koordinisanoj međunarodnoj akciji, u Brazilu je uhapšeno 16 osoba. Neki od privedenih su povezani s organizacijom “Primeiro Comando da Capital”, koja važi za jednu od najvećih kriminalnih grupa u Brazilu.

Naime, Primeiro Comando da Capital (PCC) broji oko 29,4 hiljade članova koji su aktivni u 22 od 27 brazilskih saveznih država. Osim toga, širi svoje aktivnosti u susjedne zemlje poput Bolivije, Paragvaja i Kolumbije.

Ova organizacija je najaktivnija u Sao Paolu, gdje ima više od osam hiljada članova i prisutna je u čak 90 odsto zatvora u toj oblasti. Njihovi godišnji prihodi procjenjuju se na oko preko 200 hiljada eura.

PCC je osnovan 31. avgusta 1993. godine od strane osam zatvorenika u zatvoru Kazneno-popravnog zavoda u Taubatéu, poznatog kao ‘Piranhão’, smještenog 130 kilometara udaljenog od grada Sao Paula.

Početno je nastao kao zatvorska grupa koja se borila za prava zatvorenika, ali se brzo proširio i postao aktivna izvan zatvora. Organizacija je poznata po trgovini drogom, oružjem, pljačkama, ubistvima i drugim kriminalnim aktivnostima.

Njihova prepoznatljivost porasla je tokom pobuna u zatvorima 2000. godine i velike pobune 2001. koja je obuhvatila 29 zatvora, kao osveta zbog prebacivanja ključnih vođa grupe.

Prihodi od ovog poslovanja koriste se za finansiranje aktivnosti grupe, uključujući nabavku hrane, transporta, osnovnih potrepština, sredstava za pljačke, oružja, i tako dalje.

Članovi grupe, koji uplaćuju članarine, mogu ostvarivati lične dobitke, pod uslovom da ne ugrožavaju operacije grupe ili njenog članstva. Ovi individualni poslovi članova PCC generišu dodatne resurse koji doprinose većem uspjehu same frakcije. Što je veći broj partnera i što je mreža šira, to se teži ka većim dobicima.

Poslovni model vezan za trgovinu drogom se transformisao kada je PCC proširio svoje aktivnosti i počeo se baviti veleprodajnom prodajom narkotika. Što je veći broj partnera u različitim državama, to su i veći profili.

Podsjetimo, u međunarodnoj akciji, sprovedenoj u okviru Evropolove operativne radne grupe „Balkanski kartel“, u Brazilu je uhapšeno je 16 osoba, pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se tereti za trgovinu kokainom, među kojima je i srpski državljanin za koga postoji osnov sumnje da je vođa ove OKG, piše Blic.

Nakon godinu i po dana zajedničkog napornog rada policija sa obje strane Atlantskog okeana, brazilska policija 5. oktobra obavila je pretres na više lokacija i uhapsila 16 osoba, od kojih su neka, kako se sumnja, bili povezana sa kriminalnom organizacijom „Primeiro Comando da Capital“, dok se srpski državljanin uhapšen zbog sumnje da je bio organizator ove OKG sumnjiči za organizovanje brojnih pošiljki narkotika između dva kontinenta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79