Otkriveno: Ovo je čovjek koji je pokušao spriječiti objavljivanje afere o aktivnostima SOA-e u Sloveniji i BiH

Od sagovornika je u ime Vlade Republike Hrvatske zatražio “pomoć” da se priča o prisluškivanju i Davoru Franiću ne objav.

Predstavnik austrijske Štirije u Hrvatskoj, 51-godišnji Ivan Tolj, vlasnik je hrvatskih medija poput Večernjeg lista i portala 24sata.hr, a upravo je on, tvrde slovenački medij, u ime Vlade Republike Hrvatske pokušao spriječiti objavljivanje informacija o ilegalnim aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske na slovenačkoj televiziji POP TV.

Ivan Tolj je, piše portal 24ur, noć prije objave teksta prema kojem se Davor Franić, šef kabineta direktora SOA-e Daniela Markića, nazvao direktora jedne multinacionalne kompanije kako bi spriječio objavljivanje tih informacija.

– Imam prijedlog naše Vlade, od hrvatske Vlade. Imate li utjecaja na POP TV? – pitao je Tolj na početku razgovora.

Od sagovornika je u ime Vlade Republike Hrvatske zatražio “pomoć” da se priča o prisluškivanju i Davoru Franiću ne objavi.

– Ako možete pomoći, to bi moglo biti vrlo korisno, znate – dodao je, naglasivši da “pojedini bosanski mediji nastoje otvoriti ovu priču”.

Tolj je, pišu slovenački mediji, u bliskim odnosima sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem. Pokušao je iskoristiti svoj utjecaj da u ime Vlade Republike Hrvatske spriječi objavljivanje informacija o umiješanosti SOA-e u prisluškivanje zvaničnika Republike Slovenije involviranih u arbitražu oko Piranskog zaljeva.

– Radi se o pokušaju podmićivanja, što je zločin i objavljujemo snimak jer se direktno spominje u našim medijima i zato što smo bili svjedoci pritiska kako ne bi objavljivali priče – piše 24ur.

Sada je, dodaju, jasno da nije slučajnost to što su snimci prisluškivanih razgovora slovenačkih zvaničnika objavljeni baš u Večernjem listu. Tolj je, tvrde iz 24ur, povezan sa Jadrankom Kosor, Ivom Josipovićem, Kolindom Grabar-Kitarović, Andrejem Plenkovićem, Milanom Bandićem, Božom Ljubićem ali i sa direktorom SOA-e Danielom Markićem.

Kako je predsjednik Uprave Večernjeg lista i 24sata.hr znao da slovenački mediji namjeravaju objaviti priču o hrvatskoj obavještajnoj službi, zagonetka je, ali pokazuje jednu činjenicu da se, vjeruju Slovenci, njihovi novinari i izvori prisluškuju.

– Hrvatska je te informacije mogla dobiti samo tajnim djelovanjem i praćenjem stranih novinara, a još važnije je hrvatski motiv. Zašto bi tražili utjecaj u slovenskim medijima, pokušali ih podmititi ako Hrvatska nije prisluškivala slovenačke diplomate i zašto je prvo poticanje da se prekine izvještavanje ako je priča zaista neistinita – pitaju se u 24ur.

Ivan Tolj i Andrej Plenković FOTO: 24ur.com

– Pokušavaju otvoriti jednu staru stvar o našoj obavještajnoj službi. Zamolili su me da vas pozovem da pomognem riješiti ovo pitanje. To je stara stvar iz 2015. između Slovenije i Hrvatske o Piranu, poznata priča o Piranu na Jadranu – kazao je Tolj u razgovoru sa sagovornikom te dodaje:

– Vlada pita možete li to riješiti, isplatit će vam se.

Pokušaji da se priča u Sloveniji “prekrije prašinom” bili su uzaludni. S druge strane, danas je na naslovnoj stranici Večernjeg lista objavljena priča kojom se nastoji “očistiti” ugled SOA-e.

Večernji list je danas objavio članak u kojem se spominje obustavljanje istrage u predmetu vrbovanja selefija u BiH protiv rođaka glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, a da je cilj afere “uništavanje projekta izgradnje Pelješkog mosta”, dok Slovenci objavljivanjem afere nastoje izdejstvovati epilog u arbitražnom postupku u vezi sa Piranskim zaljevom.

Ivan Tolj je fratar iz Gornjih Močila u BiH. U medijske vode je, prema pisanju hrvatskih medija, uplivao 1998. godine. Profesor Ivo Banac ga je svojevremeno optužio da “šuruje” sa tadašnjim predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom, ali i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

‘Tiho je živio punim plućima, a najviše je volio sjesti za volan’

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79