Otkud ozloglašeni Noćni vukovi u BiH 9. januara?

Obilježavanje 9. janura, neustavnog dana RS-a, za mnoge je vid provokacije i pokušaj demonstracije političke sile vlasti iz RS-a.

Međutim, predsjednik ovog bh. entiteta Milorad Dodik odlučio je ponovo pomjeriti granicu uvrede odlukom da u Istočnom Sarajevom prodefiluje i ozloglašena proruska organizacija Noćni vukovi, kojima je ulaz u BiH zabranjen još 2018. godine. Nadležne institucije ne preuzimaju odgovornost. Kako su članovi ove organizacije, koju uglavnom čine ekstremni nacionalisti, i pored zabrana, ušli na teritoriju BiH?

Noćni vukovi, koji brane ruske interese, prodefilovali su Istočnim Sarajevom 9. januara. Ulaz u BiH im je zabranjen, ali nisu spriječeni da prisustvuju ceremoniji. I nikom ništa. Reakcije i sankcije nadležnih institucija izostale. No, neizbježno je pitanje – kako su osobe koje se nalaze na listi nepoželjnih u BiH prešle granicu naše zemlje?

Dok se nadležne institucije ograđuju od odgovornosti, vlasti RS-a predvođene entiteskim predsjednikom bilježe još jedan pokušaj ponižavanja BiH i pravosudnog sistema.

“Granična policija BiH je korisnik podataka upisanih u baze podataka drugih nadležnih tijela i postupa u skladu sa naloženim mjerama. Obavještavamo vas da Granična policija BiH ne raspolaže  informacijom o navodnoj posjeti i ulasku Noćnih vukova u BiH”, navode iz Granične policije BiH.

Ako Granična policija BiH ne raspolaže ovim informacijama, kako su onda Noćni vukovi ušli na teritoriju BiH?

Je li riječ o nelegalnom ulasku ili su to, pak, predstavnici ove skupine koji imaju svoje sjedište u Brčkom?

Iako informacije o posjeti nisu zabilježene, Noćni vukovi su svojim hodom na defileu doprinijeli separatističkoj politici vladajućih u RS-u.

Svečano su obilježili 9. januar, dan kojim je ozvaničen početak agresije na BiH. Za žrtve prethodnog rata sinonim za bolna sjećanja koja su ovakvim provokacijama dodatno uzburkana.

“Nadležni organi u BiH su trebali, a imaju običaj za bilo šta što se dešava u RS-u da ne djeluju, da učine nešto da se spriječi njihov ulazak. Nemamo nikoga ko bi bio spreman da se protiv takvih ljudi bori, odnosno pokrene postupak protiv istih”, kaže Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Trebali su reagovati, ali reakcije nema.

U jeku ruske agresije na Ukrajinu, Bosnom i Hercegovinom defiluju Noćni vukovi – veoma bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji ih je u više navrata nazvao prijateljima, a nerijetko se pojavljivao i na njihovim skupovima.

Postavlja se pitanje – šta za to vrijeme radi Tužilaštvo BiH.

Na upit Federalne odgovaraju – postupanje u segmentu zabrane ulaska osobama koje su proglašene prijetnjom za nacionalnu sigurnost nije u njihovoj direktnoj nadležnosti:

“U Tužilaštvu BiH nismo zaprimili informaciju o eventualnom počinjenju krivičnog djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH”.

Još jedna ceremonija obilježavanja neustavnog dana RS ostaje iza nas. Mnogi bi rekli, nikad otvorenije provokacije sa željom ponižavanja države, a glorifikacijom entiteta.

Ipak, i ovaj put čini se bez konkretnih posljedica za vladajuće u RS-u. No, koja je granica do koje Dodik i njegove pristalice mogu ići – bez sankcija?

Kada će državno pravosuđe pokazati ko je vrhovna instanca u našoj zemlji? U iščekivanju konkretnih poteza, svjedočimo isključivo nizu verbalnih opomena, kako od domaćih tako i od stranih zvaničnika.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79