Otkupne cijene malina nenormalno rastu, proizvođači trljaju ruke

Otkupna cijena malina ne prestaje rasti, a za samo tri dana sa 6,45 KM po kilogramu narasla je na 6,82 KM po kilogramu, što je dodatno obradovalo proizvođače.

Agonija proizvođača malina zbog otkupnih cijena iz proteklih godina je izgleda završena, a iz dana u dan firme koje otkupljuju ovo voće objavljuju nove informacije o otkupnim cijenama, a sve zbog velike potražnje na evropskom tržištu s obzirom na to da su konkurentne države u proizvodnji malina imale lošiji rod ove godine.

Tako je, prema posljednjim informacijama od danas, Orange plus iz Kiseljaka objavio nove cijene malina sorte miker od 6,82 KM po kilogramu, a u cijenu je uračunat PDV paušal i prijevoz, dok je 6,50 KM po kilogramu otkupna cijena za maline sorte vilamet.

Ovo će sigurno biti povoljna godina za proizvođače malina koji na svu sreću nisu imali problema s elementarnim nepogodama koje bi nanijele veće štete na malinjacima, a sigurno je da će interesovanje za proizvodnju malina ponovo porasti u BiH nakon što je veliki broj građana odlučilo odustati zbog loše otkupne cijene proteklih godina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79