Otvaranjem granice prestalo bi se s diskriminacijom građana Turske, SAD, Rusije i Kine i pomoglo bh. privredi

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je od Vijeća ministara zatražilo da se otvori granica za državljane Turske, SAD, Rusije i Kine.

Državljanima ovih zemalja bio je zabranjen ulazak u BiH zbog pandemije koronavirusa, ali ćemo u slučaju pozitivne odluke Vijeća ministara imati značajno dizanje rampe za državljane trećih zemalja u vrijeme pandemije.

Za sada, u Bosnu i Hercegovinu mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja Šengenskog područja i to uz negativan PCR test. U BiH mogu i državljani Srbije te Crne Gore bez potrebnog testa.

Federalna ministrica okoliša i turizma već duže je upozoravala koliko je značaj otvaranja granica za ulazak građana Turske, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja istoka u BiH.

– Od Turske možemo naučiti mnogo o tome kako se pomoću skenera kontroliraju turisti na aerodromima prilikom dolaska, pa je gotovo nemoguće da vam dođe zaražena osoba. Onaj ko ima povišenu temperaturu, diskretno ga pozovu i testiraju. To isto možemo raditi i mi na našim aerodromima – upozoravala je Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

Smatra da Vijeće ministara BiH treba da nakon otvaranja granice, propiše i uvjete ulaska u BiH u smislu da gosti dostave negativan test na koronavirus ili na neki drugi način.

Time bi se, kako je isticala, prestalo s diskriminacijom građana Turske, SAD-a i istočnih zemalja, jer je u Bosni i Hercegovini mnogo investitora i biznismena s tog područja, posebno u obrazovanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79