Otvoren autoput koji spaja Kosovo i Sjevernu Makedoniju

Svečanom ceremonijom danas je otvorena posljednja dionica autoputa “Arben Xhaferi” na relaciji Priština – Elezov Han, koji spaja Kosovo i Sjevernu Makedoniju.

Ceremoniji su pored funkcionera Kosova prisustvovali i premijeri Sjeverne Makedonije i Crne Gore Zoran Zaev i Duško Marković, predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije Talat Džaferi, predstavnica američkog State departmenta Susan Falatko, diplomate akreditovane na Kosovu, poslanici, ministri i građani.

Autoput “Arben Xhaferi”, dug 65,5 kilometara, izgradila je tursko-američka kompanija “Bechtel-Enka”. Radovi su trajali pet godina, a cijeli projekat je koštao oko 700 miliona eura.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na ceremoniji otvaranja autoputa, koji spaja Kosovo i Sjevernu Makedoniju kazao da je novac za njegovu izgradnju trošen u skladu sa zakonskim obavezama zemlje i u skladu sa svrhom ovog projekta.

– Našem regionu je potreban održivi razvoj Kosova, isto koliko je Kosovu potreban razvoj regiona. Dakle, ovdje smo zajedno da uživamo u ovom modernom dijelu, koji daje novi pogled ne samo na kosovski pejzaž, već i na cijeli naš region kao prostor koji smo voljeli zajedno tokom vijekova – rekao je Haradinaj.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je izjavio da je autoput “Arben Xhaferi” od velikog značaja za Kosovo, ali i za region.

– Ako smo juče prošli ova iskustva u zapadnom svijetu, danas imamo u novom Kosovu. Dakle, ovo je novo Kosovo, razvijeno Kosovo, moderno Kosovo, evropsko Kosovo – rekao je Tači.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev je izjavio da će i njegova zemlja izgraditi uskoro svoj dio autoputa od graničnog prelaza Blace do Skoplja, koji će koštati oko 1,7 miliona eura.

– Autoput ‘Arber Xhaferi’ predstavlja motivaciju i za nas da ubrzamo procedure. I mi ćemo ubrzo raspisati tender za 14 kilometara puta od Blaca do Skoplja, čime će se put Skoplje – Priština prelaziti za 45 minuta – kazao je Zaev.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio je da je Kosovo faktor stabilnosti, koji gradi mostove. Veselji je naglasio da je Kosovo orentisano ka ekonomskom razvoju i ka vladavini reda i zakona.

Novi autoput se sastoji od 13 mostova, uključujući i najduži most u regionu, dužine 5,7 kilometara, visine 83 metara. Autoput je za saobraćaj pušten danas u 17 sati.

Komentari

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79