Otvorena istraga protiv Hrvatske zbog premlaćivanja i maltretiranja migranata

Ured evropskog ombdusmana za ljudska prava najavio je danas da će otvoriti istragu o mogućem neuspjehu Evropske komisije da osigura da hrvatske vlasti poštuju temeljna prava u provođenju operacija na granicama u smislu sprečavanja ilegalnih migracija.

Komentirajući takvu odluku direktorica Ureda evropskih institucija Amnesty Internationala Eve Geddie podsjetila je da su Amnesty International i druge organizacije godinama dokumentirale brojna kršenja prava, uključujući premlaćivanje i mučenje migranata i tražitelja azila od hrvatske policije, čije su plate možda isplaćene iz fondova Evropske unije.

Evropski fondovi

– Današnja najava istrage Ureda ombdusmana o tome kako je Evropska komisija dopustila da se sredstva i dalje koriste bez osiguranja poštivanja ljudskih prava važan je prvi korak ka rješavanju tih flagrantnih zloupotreba kao i korak ka traženju odgovornosti – navela je Geddie.

Kako je dodala, nastavljajući finansirati granične operacije i dajući zeleno svjetlo za pristupanje Hrvatske schengenskom području, Komisija je odustala od odgovornosti da nadzire kako se koristi pomoć Evropske unije i poslala opasan signal da se eklatantno kršenje ljudskih prava može nastaviti.

Žalba Amnesty Internationala iz septembra 2020. godine na osnovu koje je i pokrenuta istraga navodi da je “Komisija zatvorila oči pred izvještajima o ustrajnim zlostavljanjima” te upozorava da nije uspostavljen nezavisan nadzorni mehanizam kako bi se osiguralo da se hrvatske granične mjere, od kojih su mnoge finansirane kroz hitnu pomoć EU, provode u skladu s temeljnim pravima.

Geddie je izrazila nadu da će Ured evropskog ombdusmana potaknuti Komisiju da poduzme mjere kako bi osigurala da pomoć EU za pogranične operacije ne omogućuje daljnje nasilje i zlostavljanje nad muškarcima, ženama i djecom na evropskim granicama.

Hrvatska je korisnica više od 108 miliona eura u okviru EU-ovog fonda za migracije i azil (AMIF), a od 2017. godine primila je dodatnih 23,3 miliona eura hitne pomoći za migracije i upravljanje granicama, navode iz Amnesty Internationala.

Seksualni napadi

Hitna finasijska pomoć Hrvatskoj pokrila je velikim dijelom operativne troškove, uključujući plate policijskih službenika koji su više puta optuživani za nezakonit povratak i zlostavljanje migranata i tražitelja azila.

Brojni izvještaji u posljednje tri godine, uključujući izvještaje Amnesty Internationala, otkrili su kako hrvatska policija napada muškarce, žene i tinejdžere koji pokušavaju ući u zemlju, uništavaju njihove stvari, te im ponekad oduzimaju odjeću i obuću i prisiljavaju ih da hodaju satima kroz snijeg i hladne rijeke.

Dansko vijeće za izbjeglice u oktobru je dokumentiralo niz slučajeva brutalnog premlaćivanja, mučenja, ponižavanja i slučajeve seksualnog napada na muškarce i djecu uhapšene na hrvatskoj teritoriji što je pokrenulo pozive Evropske komisije da Hrvatska istraži te incidente, navodi Amnesty International u današnjoj objavi za medije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79