Otvorenje kružnog toka, šahovske table, trotoara… – nedostatak rješenja i vrijeđanje građana

Kružni tok ispred banjalučkog “Delta planeta” prošle sedmice otvorio je premijer RS Radovan Višković. Istog dana, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je prvi teren za šah na otvorenom.

Svečano otvorenje trotoara ispred Predsjedništva BiH, semafora, kontejnera, WC-a na groblju, u školi, liftova, komada puteva… postalo je dio svakodnevice bosanskohercegovačke javnosti, ali i regiona.

U decembru 2017. godine, u Osnovnoj školi Alija Nametak u Peharama kod Zenice organizirana je svečanost povodom renoviranja toaleta?! Ovaj „izuzetno vrijedan projekt“ realizirala je turska vojna misija u BiH, a radovi su koštali 30.000 KM. Nakon završetka radova, sva djeca su morala obući svečane uniforme i pojavit se na školskoj priredbi povodom otvaranja „ćenife“. Vijest, naravno, nije izmišljena.

Sličnost sa Švicarskom – putevi šuplji kao sir

Dok su ga novinari željno iščekivali u hotelu „Termag“ na Jahorini, kao i njegov koalicioni partner Dragan Čović s kojim se trebao sastati, Milorad Dodik, tadašnji predsjednik RS sa tadašnjom premijerkom Željkom Cvijanović otvarao rekonstruisani tunel Kalovita brda. Inače tunel je napravljen u Titovoj Jugoslaviji.

Čitav svijet ibretom se ibretio kada je krajem novembra 2016. iz Predsjedništva BiH najavljena svečanost povodom otvaranja trotoara. Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić izjavio je tad da su zapravo omogućili invalidima da se lakše kreću po trotoaru koji je ubrzo dobio ime „kraljica trotoara“. U njegovu obnovu je utrošeno više od 350.000 maraka.

Šta se, zapravo, krije iza naočigled loše procjene savjetnika? Jer, jelte, uvijek je neko drugi kriv. A i “namjere su bile najbolje”…

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da su ovakve stvari postale dio političkog folklora na Balkanu i dodaje da je neprimjereno i neprihvatljivo da premijer otvara kružni tok, a gradonačelnik šahovsku tablu.

– Potpuno je pomjeren vrijednosni politički sistem. To je vrijeđanje inteligencije građana, ali i ponižavanje onih koji su glasali. Pokazuje nedostatak vizija i rješenja za one stvari kojima bi trebalo da se bave premijeri i gradonačelnici – smatra Tanja Topić.

Na političkoj sceni Republike Srpske u posljednjih nekoliko mjeseci je, smatra ona, fotosešn koji je obezvrijedio sve. Topić podsjeća da su pojedini političari otvarali šahtove i trotoare.

– Oni nemaju druge rezultate kraj kojih bi se slikali. Naši političari uvijek se porede sa zemljama Zapadne Evrope. Tako i ja mogu da kažem da BiH ima mnogo sličnosti sa Švicarskom, jer su naši putevi izbušeni kao švicarski sirevi. Je li, onda, licemjerno slikati se na otvorenju kružnih tokova – pita Tanja Topić.

Samo kod nas izvrnuto kao nigdje

Borislav Vukojević s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci ističe da su pseudodogađaji praksa svugdje u svijetu, samo je to kod nas izvrnuto kao nigdje.

– Što određeni političar ima beznačajniju ulogu, to je više otvaranja, zatvaranja, svečanosti… tako maskiraju svoj nerad. Gradonačelnika Prijedora, naprimjer, nema nigdje, DNS se raspada i gubi podršku, a on “otvara” šahovsku tablu. To tako ne ide, pseudodogađaji trebaju biti jedna od aktivnosti, a ne jedina aktivnost bilo koga – kazao je Vukojević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79