Otvoreno pismo akademika Durakovića: Potrebno je da opravdate povjerenje mase građana i branite državnost BiH

Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu (Christianu Schmidtu) pisao je akademik Esad Duraković, koji je između ostalog poručio da patriote u BiH ne smatraju ga neprijateljem.

Pismo prenosimo u cjelosti:

– Gospodine Šmit,

Dopustite mi da komentiram Vaš istup u Goraždu, a u koji imam uvid iz medijskih izvještaja, a medijski izvještaji o tome istupu poklapaju se s Vašim općim pozicioniranjem prema situaciji u BiH.

Želim Vam reći iskreno i odgovorno da patriote u BiH ne smatraju Vas neprijateljem, da nisu neprijateljski raspoloženi prema Vama, a mediji nas izvještavaju kako imate uvjerenje da ste u potpunom neprijateljskom okruženju. Naprotiv, i one demonstracije nedavno pred OHR-om su izraz vjere/nade u Vaš autoritet, autoritet institucije koju predstavljate, jer kada Vam masa ljudi dođe pod prozor i traži od Vas da djelujete državotvorno, onda je to sasvim ekspliciran izraz nade u Vašu akciju i autoritet, a nije izraz neprijateljstva.

Dakle, Vi za mnoštvo građana niste neprijatelj i bilo bi veoma dobro da se oslobodite takvog uvjerenja, ako ga imate. Istina je, mi smo uveliko razočarani činjenicom da niste djelovali kako je trebalo u nekim ključnim situacijama (Agencija za lijekove RS, aktualno knjiženje državne imovine na entitet RS i sl.).

Potrebno je da opravdate povjerenje mase građana koja od Vas očekuje – ništa drugo i ništa više nego da branite državnost BiH, da povedete ovu zemlju onim putem na kome će postati onakva kakve su vaše, evropske zemlje, a ne da međunarodna zajednica ovdje forsira „društvo“ konfrontirano na plemenskim osnovama i diskriminatorskim projektima/planovima, umjesto da ono bude izmireno u principima građanske demokratije, baš kao u vašim zemljama.

Nikada se neće dogovoriti

Drugo, i ne manje važno, tiče se Vaše ljutnje na ovdašnje političke partije i na činjenicu da su nekonstruktivne te da Vi „morate raditi njihov posao“.

Gospodine Šmit, dopustite mi da kažem kako je to temeljna zabluda svih misionara međunarodne zajednice u BiH, i iz toga proizlaze sve nevolje. Zaboga, kako već jednom ne shvatite da te tri partije koje spominjete nikada se neće dogovoriti, jer ovakvo stanje njima odgovara, stanje zamrznutog konflikta na kome one profitiraju. Zato ste Vi tu da to presiječete i povedete u pozitivnom smjeru a ne da se ljutite. Pri tome morate imati u vidu da je međunarodna zajednica (koju Vi predstavljate) najodgovornija za stanje u BIH: embargo na odbranu zemlje pod agresijom; omogućavanje genocida u njoj u zaštićenoj zoni UN, potom užasno nehumano nagrađivanje agresije i genocida Republikom i darivanje Srebrenice izvršiocima genocida; Dejtonski (Daytonski) sporazum koji je i nepravičan i nefunkcionalan; i danas međunarodna zajednica tolerira političku agresivnost Premijera i Predsjednika Republike Hrvatske i miješanje u unutrašnje stvari BiH; i danas međunarodna zajednica uveliko ide naruku HDZ (i jednom i drugom, a zapravo su oni jedno) iako je pod HDZ-om izvršen UZP, prema pravosnažnoj međunarodnoj presudi, itd.

Dakle, BiH je postala kreatura i zaslugom međunarodne zajednice bez čije ozbiljne i odlučne akcije ne može izaći iz krize, a to znači bez Vaše odlučne i pravične akcije, dragi g. Šmit.

Pogledati stvarnosti u oči

O tome dovoljno svjedoči – sasvim logički – i činjenica da ste Vi ovdje jedna vrsta protektora a to Vas obavezuje. Ne na ljutnju nego na pravičnu akciju stvaranja zemlje/društva kakve su vaše zemlje/društva.

Ni Srbija ni Hrvatska nisu odustale od teritorijalnih pretenzija prema BiH, i otuda dolaze problemi; te zemlje imaju ovdje svoje „izvođače radova“.

Valja govoriti otvoreno, pogledati stvarnosti u oči jer to je jedini način da se pravilno razumije tu stvarnost i da se djeluje korektivno, kako sam sugerirao na početku – navodi se u pismu Durakovića.

Podsjetimo, jučer je Šmit imao burne reakcije u Goraždu i oštro se okomio na bh. političare.

– Smeće, potpuno smeće – bila je izjava koju je između ostalog rekao, vidno ljutit zbog situacije u državi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79