Otvoreno pismo ministru Vraniću: Ignorisanje Hitne pomoći je nedopustivo

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije- podružnica Javne ustanove Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo uputila je otvoreno pismo ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću.

– Mi, uposlenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS zatečeni smo činjenicom da naš doprinos nije primijećen i priznat sa Vaše strane!? Za manje od 5 mjeseci (od januara do maja ove godine ) hitni medicinski timovi obavili su 926 kućnih posjeta bolesnicima s dokazanom Covid infekcijom. Obavili su mnoštvo medicinskih transporta prema dvjema bolnicama kritičnih Covid bolesnika, po pozivu samih bolesnika u 24 časa, po pozivu kolega iz Covid ambulanti u toku dana, iz ambulanti svih naših punktova. Poseban napor je bio zbrinjavanje i medicinski prijevoz Covid bolesnika s komplikacijama infekcije (infarkt srca, moždani udar, plućna embolija) – naveli su u pismu predstavnici sindikata ZHMP.

Nisu znali za Covid infekciju

A razlog je odluka da se stimulišu zdravstveni radnici koji su u vrijeme pandemije liječili bolesnike s infekcijom Covid-19. Međutim, ovom odlukom neće biti stimulisani zaposleni Hitne pomoći u kantonu.

Oni su dodali kako značajan broj bolesnika nije znao da ima Covid infekciju, te da su ih danonoćno pozivali za intervencije, recepte i savjete, a mnogo je bilo onih koji su skrivali svoju Covid infekciju, izlažući tako njihove kolege mnogo većem riziku. Poseban napor je bio prijevoz ovakvih pacijenata koji su u procesu hemodijalize, a što kolege vozači svakodnevno rade.

– Smatramo da je ignorisanje Hitne pomoći u procesu borbe s pandemijom u Kantonu Sarajevo nedopustivo. Još više nas žalosti što je ova odluka objavljena upravo 27. maja, koji se obilježava kao svjetski dan Urgentne medicine, dan kada po cijelom svijetu odaju priznanje svojim urgentašima. Mi to priznanje od Vas nismo dobili, a ni obrazloženje zbog čega je to tako – navedeno je u pismu.

Molba Vraniću

Ministra zdravstva Vranića zamolili su da o sadržaju pisma bude upoznat i premijer Vlade KS Edin Forto, kojeg smatraju odgovornim za ovu, kako kažu, nedopustivu odluku.

Pismo je potpisao doktor Edvin Tihić, predsjednik podružnice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79