Ova dva Bosanca su na listi najtraženijih bjegunaca EU

Evropska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) je uz podršku Europola pokrenula kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji s naglaskom na bjegunce širom Evrope koji su pripadnici organiziranih kriminalnih grupa.

U kampanji za 2022. godinu koja je počela jučer objavljeno je 49 profila bjegunaca povezanih s organiziranim kriminalnim grupama, a među njima su i dva državljanina BiH, Radomir Rale Cvijanović i Mladen Maki Samardžija, obojica imaju dvojno državljanstvo – BiH i Slovenije.

Samardžija (32) optužen je za krijumčarenje droge i označen je kao “opasan”, dok je Cvijanović (37) optužen za organiziranu ili oružanu pljačku.

Među bjeguncima porijeklom iz zemalja regiona, pod oznakom “opasan” su još državljani Srbije Goran Mladenović, za kojim je Kipar raspisao potjernicu, i Žarko Pijanović, kojeg traži Luksemburg, te Crnogorac Goran Milašinović, kojeg traži Kipar i koji ima oznaku “opasan”.

Od svih zemalja regiona, Hrvatska ima najviše svojih državljana na listi najtraženijih. U Hrvatskoj je raspisana potjernica za Tomislava Šojića, koji je označen kao “opasan”, Manuela Vulića, Marka Nikolića, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva i nanošenja teških tjelesnih povreda, Kristijana Čačića i Milana Nikolića, osuđenog na 15 godina zatvora zbog ubistva.

ENFAST i Europol pozivaju građane EU da posjete web stranicu i pogledaju fotografije ovih bjegunaca kako bi vidjeli prepoznaju li ikoga od njih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79